Zimbabwéban félmillió gyermekhez nem jutnak el a segélyek

Zimbabwéban 500 ezer gyermek nem kapja meg a számára szükséges orvosi és élelmezési segélyt, amióta a kormány felfüggesztette a segélyszervezetek terepen végzett munkáját - közölte pénteken az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF.

"Zimbabwéban ma a leginkább rászoruló gyermekek közül százezrekhez nem jut el a segítség, amelyre borzasztó nagy szükségük lenne" - jelentette ki Genfben újságírók előtt Véronique Taveau UNICEF-szóvivő, kifejtve, hogy egyebek közt orvosi ellátásról, a HIV-fertőzöttek AIDS elleni kezeléséről, valamint olyan oktatási és élelmiszersegélyekről van szó, amelyeket nem nélkülözhetnek. A szóvivő hozzátette, hogy a segélyezett gyermekek nagy része árva.

Robert Mugabe elnök június elején rendelte el a fekete-afrikai országban működő segélyszervezetek és más, nem kormányzati szervezetek tevékenységének "újabb rendelkezésig" való felfüggesztését, miután a kormány tagjai azzal vádolták meg a segélyszervezeteket, hogy az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű szervezet mellett kampányoltak a március végi parlamenti- és elnökválasztásokon.

Per Engebak, az UNICEF kelet- és dél-afrikai igazgatója szerint "a szóban forgó gyermekek szenvedései napról napra fokozódnak". A világszervezet gyermekalapja ezért felszólítja a zimbabwei hatóságokat, hogy "haladéktalanul és teljes egészében állítsa helyre az ország gyermekei számára létfontosságú programokat".

Gordon Brown brit miniszterelnök pénteken, az ENSZ-főtitkárral folytatott londoni tárgyalása után szintén sürgette, hogy még a zimbabwei elnökválasztás június 27-i második fordulója előtt újítsák fel a fekete-afrikai országba irányuló segélyszállítmányokat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.