Blair után Bush is a Vatikánban talál lelki vigaszt hatalma elvesztése után?

A vatikáni kertekben fogadta pénteken XVI. Benedek pápa George Bush amerikai elnököt és hitvesét, Laurát. A katolikus egyházfő a szokásos gyakorlattól eltérően ezúttal nem az apostoli palotában fogadott egy magas rangú külföldi vendéget, hanem a meghitt hangulatú kertekben lévő Szent János-torony bejáratánál, hogy ezzel is kifejezésre juttassa a közte és az Egyesült Államok első embere közötti bensőséges viszonyt. Ezzel egy időben az olasz sajtó felröppentette azt a hírt: lehetséges, hogy Bush áttér a katolikus hitre. (Tony Blair lemondása után ezt már megtette - a szerk.)

Miután üdvözölte vendégeit, a pápa Bushsal liften felment a torony első emeletén lévő dolgozószobájába, ahol félórás négyszemközti beszélgetést folytattak. Azóta, hogy elfoglalta Szent Péter trónját, XVI. Benedek most találkozott harmadszor Bushsal. Legutóbb az amerikai elnök látta őt vendégül a washingtoni Fehér Házban. A bajor pápa nagyra becsüli Bush vallási buzgalmát, és mint Nancy Goodman Brinker, a Fehér Ház protokollfőnöke rámutatott: az elnök nagy tisztelője a szentatyának.

A négyszemközti beszélgetés után a pápa és az elnök felment a torony legfelső emeletére, hogy gyönyörködjenek a panorámában. Ezt követően sétát tettek a kertben, majd Laura Bushsal és Tarcisio Bertone vatikáni államtitkárral (kormányfővel) kiegészülve, egy cédrus árnyékában, világos színű fakarosszékekben ülve kötetlen beszélgetést folytattak egymással. Vatikáni források szerint a pápa és Bush főként a közel-keleti helyzettel, a szegénységgel és a család védelmével kapcsolatos kérdésekről cserélt eszmét.

XVI. Benedek elődje, II. János Pál és Bush viszonya meglehetősen hűvös volt az Irak elleni háború miatt, amelyet a lengyel pápa kezdettől fogva hevesen ellenzett. Bush jelenleg búcsúzó jellegű körutat bonyolít Európában, tekintve, hogy elnöksége néhány hónap múlva lejár. Az amerikai elnök pénteken Rómából Párizsba utazott tovább.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.