Ismét őrízetbe vették a zimbabwei ellenzék vezérét

A zimbabwei ellenzék vezérét egy héten belül negyedszer vették őrizetbe. Az emberi jogi szervezetek, az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia egyaránt aggodalmának adott hangot Biti letartóztatása miatt.

Kétszer is őrizetbe vették, majd szabadon engedték  Zimbabwéban az ellenzék elnökjelöltjét, Morgan Tsvangirait. Az általa vezetett párt - Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) - főtitkárát, Tendai Bitit pedig hazaárulással vádolják.

Előbb egy rendőri ellenőrzőpontnál vették őrizetbe Tsvangirait az ország középső részén fekvő Kwekwe város határában, amint éppen egy választási nagygyűlésre utazott. Két óra múltán szabadon engedték, és húszfős kíséretével folytatta útját a rendezvényre. Kevéssel később egy másik kampányrendezvény helyszíne felé indult, de feltartóztatták út közben gépkocsiját, és kíséretével együtt megint őrizetbe vették. Gweru város egyik rendőrőrsén három órán át fogva tartották, majd vádemelés nélkül szabadon engedték őket - közölte az MDC. Tsvangirait az utóbbi egy héten belül négyszer szállították be a rendőrségre.

Néhány órával korábban a hararei repülőtéren őrizetbe vették Tendai Bitit is, az MDC főtitkárát, aki éppen hazaérkezett többhetes önkéntes száműzetéséből. A rendőrség később közölte, hogy hazaárulás gyanújával eljárást indítanak ellene, mert néhány nappal a március 29-i parlamenti és elnökválasztás előtt "nyilvánosságra hozott egy átmeneti stratégiát ismertető dokumentumot" - közölte a rendőrség szóvivője. A hatóságok eddig csak a választási törvény megsértésével gyanúsították az MDC főtitkárát, mert a választások másnapján győztesnek hirdette az ellenzéket, nem várva meg a hivatalos eredményeket. Elfogásával egyik legszenvedélyesebb szónokától fosztották meg a pártot alig néhány héttel az elnökválasztás második fordulója előtt.

Ha hazaárulásért elítélik, halálbüntetést is kaphat.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy meg akarja félemlíteni. Ezen a véleményen vannak a zimbabwei fejleményeket figyelemmel kísérő emberi jogi szervezetek is. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyaránt aggodalmának adott hangot Biti letartóztatása miatt. - Mi és a nemzetközi közösség többi tagja figyelemmel kísérjük az eseményeket, és felelősnek tartjuk a zimbabwei kormányt (Biti) fizikai épségéért - jelentette ki David Miliband brit külügyminiszter.

Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese John Holmes eközben arra figyelmeztetett: "rendkívül nyugtalanító, és egyre romlik" a humanitárius helyzet az afrikai országban. Különösen az élelmiszerbiztonság állapota aggasztó, a következő aratás valószínűleg csak a szükségletek negyedét fedezi - nyilatkozott Holmes a Biztonsági Tanács előtt tartott csütörtöki beszámolóját követően.

(MTI/ AFP/ AP/ Reuters))

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.