MSZP-MSZDP: pozíciók, harcok

Írott malaszt maradhat a Gyurcsány Ferenc és Kapolyi László pártelnökök között 2007-ben köttetett MSZP-MSZDP együttműködési megállapodása; a szociáldemokraták a hónap végi zuglói időközi önkormányzati választásokon saját jelöltet indítanak a szocialista aspiráns mellett. Zuglóban három korábbi MSZP-s képviselőből alakult meg a kerületi MSZDP-frakció azt követően, hogy a szocialista képviselőcsoportban a másfél évig húzódó belső hatalmi harcokban alul maradt a korábbi pártelnök-alpolgármester, Szűcs István.

A XIV. kerületet továbbra is az MSZP-SZDSZ-koalíció vezeti, a szabaddemokraták és a szociáldemokraták együttműködési megállapodást kötöttek. A június végi időközi választásokon egymás riválisaként száll ringbe a szocialista és a szociáldemokrata jelölt. A körzetben készült közvélemény-kutatások szerint az MSZDP-nek és jelöltjének minimális a támogatottsága, de ez is elég lehet ahhoz, hogy a Fidesz jelöltjét segítsék a győzelemhez. Ezért a lapunknak név nélkül nyilatkozó szocialisták barátságtalannak tartják az MSZDP magatartását.

Nemcsak a XIV. kerületben, Óbudán sem mondható barátinak a két baloldali frakció viszonya. A III. kerületben a szociáldemokraták az év eleji megalakulásuk óta igyekeznek megakadályozni, hogy a korábbi 13 fősről a kilépésük nyomán négytagúvá zsugorodott szocialista frakció mandátumarányos helyekhez jusson az önkormányzat bizottságaiban. Május végén végül sikerült megegyezniük a helyi politikai erőknek az új bizottsági helyekről, az erről szóló voksolásban azonban az óbudai szociáldemokraták tüntetőleg részt sem vettek. Képviselőjük, Pető György úgy fogalmazott: még a helyi politikai béke érdekében sem hajlandóak engedményt tenni az MSZP-nek. A fideszes alpolgármester, Puskás Péter kelt a szocialisták védelmére, értetlenségét kifejezve, hogy az MSZDP-t hosszas egyeztetések után sem sikerült jobb belátásra bírni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.