A régió bája

A dolgok jelenlegi állása szerint bő két hét múlva megszűnnek a regionális közigazgatási hivatalok. A kormány úgy alakította ki ugyanis ezeket, hogy feles törvényben rendelkezett róluk, holott kétharmadosban kellett volna.

Nem arról van szó, hogy a kormány agyalágyultakból állna, sokkal inkább arról, hogy megpróbáltak csinálni valamit, amit máskülönben nem lehetett volna. Mert az ellenzéknek a régió szó olyan, mint a harci kürt, és teli tüdővel fújják, ha a megyét mint közigazgatási egységet bármi veszélyeztetné. Márpedig a regionális közigazgatási hivatalok tervét ilyennek tekintették.

A Fidesz ellenállása könnyűszerrel növelheti az ember hitét a korral járó bölcsülés igazságában, hiszen tíz éve a fiatal demokraták egyik vezérelve épp a regionalizmus volt. Hát istenem, most másképp látják. Nyilván azóta megtapasztalták, mennyi érdeme van a megyének, ennek az ősiségében is korszerű, tradicionálisan magyar közigazgatási egységnek, amely gyorsaságban, reagálókészségben lepipálja a nyugati demokráciák idejétmúlt régióit. Igaz, az EU jobb szereti a forrásait a régióknak adni, de majd mi megmutatjuk.

Csakhogy a helyzet ennél keserűbb. A kormány ugyanis még az előző ciklusban elkezdte a legnagyobb szerkezeti átalakítást, nagyobbat, mint mondjuk, az egészségügy reformja volt, csakhogy ez a társadalom ingerküszöbét jóval kevésbé érte el - az államigazgatást akarta korszerűsíteni. A települések finanszírozása tarthatatlan, kistérségekbe kellett szervezni őket, hogy legalább a szolgáltatásaikat közösen, ésszerűbben szervezhessék. És ha az alapszint eltolódott, a középszintet is érdemes a régiók irányába rendezni.

Ám az ellenzék támogatása nélkül csak ideig-óráig tarthat geller nélkül a folyamat. A kistérségeket pénzügyi ösztönzőkkel ki lehetett alakítani, mert ez a településeken múlott - fölismerték az érdekeiket. A régiók azonban üresek maradtak - létrejöttek, de nem lehetett pénzt, döntési jogköröket odatelepíteni, mert nem született rá törvény. És ilyen jellegű ügyekben ma nincs ellenzék - csak ellenérdekeltek vannak. Ezért hibázott ekkorát a kormány. Ezért hozott alkotmánysértő rendelkezést, amit most állítólag egy kormányrendelettel próbál korrigálni, már ha sikerül.

A dolgok állása szerint júliustól jogilag nincsenek közigazgatási hivatalok. Minden előadó ugyanúgy bejár majd, mint eddig, meghozza a határozatot, mint eddig, át is adja, csak épp - jogi értelemben - fölöslegesen. Ha valakinek nem tetszik a döntés, nem kell érdemben vitatkoznia, hiszen egy nem létező hivatalnak csak nem létező döntései lehetnek. Senki nem bírálhatja felül érvényesen az önkormányzatok építési engedélyeit, a szociális segélyeket. Vagyis összeomlik az államigazgatás.

Stumpf István, a Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere mondja, hogy egy kormányváltás után mindenekelőtt az államot kell rendbe tenni. Igazat kell adnunk neki. Kiegészítésként viszont hozzátehetjük: talán a Fidesznek nem kellett volna ezt a bizonyos államot válságba sodornia. Mert valójában ez a válság. Amiről jobb is, ha a legnagyobb ellenzéki párt mélyen hallgat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.