Szevasz

"Budapesten ér véget pénteken a "Szevasz - Köszönőviszonyban a toleranciával elnevezésű rendezvény. A szervezők - Nonprofit Média Központ Alapítvány és Szekeres Csaba, a projekt ötletgazdája - egy olyan helyet akartak létrehozni, egyszeri alkalommal a városokban, ahová az emberek beülhettek egy teára vagy kávéra, közben beszélgethettek és figyelhettek a másikra, és egy kicsit magukra is.

Egy keleti mondás szerint amikor két ember találkozik, önmagát keresi a másik tekintetében. Köszöntésükkel pedig azt nyugtázzák: megtalálták, amit kerestek. Hát akkor...szevasz!

Így lett a márciusban útjára indított rendezvény címe "Szevasz - Köszönőviszonyban a toleranciával. A szervezők egy olyan helyet akartak létrehozni egyszeri alkalommal a városokban, ahová az emberek beülhettek egy teára vagy kávéra, közben beszélgethettek és figyelhettek a másikra,és egy kicsit magukra is.

Debrecen, Eger, Kaposvár, Keszthely, Szabadka, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely adott otthont eddig az egyedülálló kezdeményezésnek. A résztvevőket arra kérték, hogy vigyenek magukkal egy emléket, fotót, kulcstartót, cipőfűzőt, egyszóval bármit, ami olyan emléket idéz fel bennük, ami meghatározó volt életükben - hogy legyen miről beszélni. Volt, aki festett követ hozott, amely egy hajléktalanra emlékeztette.

A rendezvényeken szóba került a családon belüli erőszak, a nők kiszolgáltatottsága, a romákkal szembeni előítélet és a hit is - mondta a távirati irodának Liling Tamás, a Nonprofit Média Központ Alapítvány ügyvezetője.

Budapesten pénteken este fél hatkor kezdődik a záró esemény a Docuart Kocsiszínben (IX. kerület, Ráday utca 18.). A résztvevőknek levetítik "A legbelső szoba" című filmet, amelynek rendezője Szekeres Csaba. A műben egy homoszexualitását vállalni képtelen orvos, egy férjétől érzelmi elszigeteltségben élő fiatal nő, egy szerelmes mozgássérült férfi és egy - az önmegbecsüléséért küzdő - roma férfi története elevenedik meg.

"Az a tapasztalat, ha van alkalom és valamilyen indíttatás, akár egy film, vagy egy emléket felidéző tárgy, akkor az emberek szívesen beszélgetnek" - fogalmazott Liling Tamás. A szervezőkben felmerült, hogy folytassák a rendezvényt. Ehhez azonban anyagi támogatásra lenne szükségük.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.