Galambfrász Budapesten

A néni már kora hajnalban járja a lakótelepi házak közötti parkokat, kezében hatalmas reklámszatyorral, amelyből marékszám szórja a bokrok közé a megszáradt kenyérmaradékot. Bár többször figyelmeztették a háziak, hogy a galambokat nemcsak a törvény, de a házirend szerint is tilos etetni, hogy ennyi erővel a patkányokról is gondoskodhatna, azok sem hordoznak kevesebb fertőzést, valaki pedig a kocsija fényezéséért aggódott, amit állítólag lemar a guanó, a néni egyikükkel sem törődik. Saját bevallása szerint más szórakozása nincs, nem is volna rá pénze, ezért minden hajnalban etetni indul, akárki haragudjon is meg rá.

Budapesten is egyre nagyobb gondot okoznak az elszaporodott városi galambok, a városháza most szakértők bevonásával próbál megoldást találni. Nem lesz könnyű dolga; szinte nincs olyan módszer, amit eddig ne vetettek volna be a galambok ellen, tartós megoldást azonban egyik sem hozott. Velencében májustól tilos a Szent Márk téri galambok etetése, a húszezresre becsült állatállomány ugyanis negyvenszer akkora, mint amennyi közegészségügyileg még elviselhető. Londonban öt éve ötvenfontos bírsággal büntetik a galambetetőket, Prágában azzal próbálkoztak, hogy a madaraknak szánt eleségbe fogamzásgátlót kevertek, egyes német városokban pedig vándorsólymokat vetettek be. Sok helyen azzal is próbálkoznak, ha már csökkenteni nem tudják a galambok számát, legalább a műemlékek homlokzatáról vagy a lakótelepi házak tetejéről elriasztják őket huzalok kifeszítésével vagy műanyag tüskékkel. Ez utóbbival látták el Mosonmagyaróváron az egyik lakótelepi ház tetejét, amely már-már összeroskadt az állandóan ott pihenő galambok súlya alatt. A negyedmillió forintos, önkormányzat által támogatott beruházás csupán annyi eredménnyel járt, hogy a tüskés házról a madarak átköltöztek a legközelebbi, tüskétlen háztetőre.

A városokba az elmúlt húsz-harminc évben beköltözött és szinte mindenhez alkalmazkodó galambok ellen majdnem lehetetlen küzdeni, mert egyrészt bőségesen jutnak táplálékhoz (a hulladéktelepek és a magányos idősek jóvoltából), másrészt a városban nincs valódi természetes ellenségük, a műemlék épületek párkányain és a lakótelepi házak tetején kiváló szálláshelyekre lelnek, és rendkívül szaporák. Budapesten becslések szerint több százezerre tehető a számuk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportját vezető Bajor Zoltán egyetért azzal, hogy a túlszaporodás komoly probléma, de - ahogy fogalmazott - a mészárlást nem tudják elfogadni. Bajor olyan megoldást támogatna, amely nem jár a galambpopuláció ritkításával: az egyesület az épületek hálózását tartja a legjobb eszköznek a madarak távol tartására.

Budapest belső városrészeiben a parlagi galamb - elvadult postagalambok leszármazottja - uralkodik a szutykon: a külvárosokba szorította a korábban megszokott, kisebb termetű balkáni gerlét. A közegészségügyi szakemberek szerint nem ajánlatos túl közel kerülni hozzájuk, így etetésüket is veszélyesnek tartják: a madár különféle betegségeket, élősködőket terjeszthet, élelmiszerek közelében szalmonellózist, máshol tüdőgyulladással végződő papagájkórt vagy a galambóvantag nevű élősködőt. Ürülékében is rengeteg a fertőző baktérium.

A Fővárosi Közterület-felügyelet e szerint viszonyul a galambetetőkhöz. Többnyire azonban csak figyelmezteti a delikvenseket, mivel járhat a kenyérhajigálás, nemigen bírságol. Ahogy a szervezet szóvivője, Janocsek Ferenc fogalmazott, tekintettel vannak az elkövetők életkörülményeire, a galambbarátok ugyanis szinte kivétel nélkül nyugdíjasok. Az eleséget a felügyelők ettől függetlenül, biztos, ami biztos, kidobatják a legközelebbi kukába.

A jog szerint nem csak az etetés tilos. Az állatvédelmi törvény értelmében százezres nagyságrendű bírsággal sújtható, aki a madarakat kínozza vagy életüket kioltja. Megesett, hogy a Blaha Lujza téren megszögelt kukoricát etettek velük, amibe belepusztultak. Nyugaton hormonkészítménnyel csávázott kukoricát adnak nekik, így a tojások nem lesznek magvasak, a szaporulat csökken. Alkalmazásának lehetősége Budapesten is felvetődött.

A városháza most szakértők bevonásával keresi a megoldást a madarak távoltartására
A városháza most szakértők bevonásával keresi a megoldást a madarak távoltartására
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.