Hibák akadhatnak, a közgyógyellátás mégsem változik

Valóban készült egy tanulmány a közgyógyellátás helyzetének rendezésére, de az érintett szociális tárca az abban föltárt hibák ellenére nem módosít lényegesen a jelenlegi helyzeten.

- Nem változtatják meg a közgyógyellátás jelenlegi rendszerét - nyilatkozta lapunknak Forgó Györgyné, a szociális tárca szakállamtitkára, hozzátéve, hogy "apróbb pontosítások" elképzelhetők. Ezek azonban nem további szigorításokat jelentenének, hanem a hozzáférési feltételek bővítését. Ezzel arra utalt, hogy egy a Magyar Nemzetben közzétett tanulmány szerint a közgyógyellátásban szigorítások várhatók. Forgó Györgyné kérdésünkre leszögezte: a szociális tárca senkitől nem rendelt elemzést e témában.

Értesüléseink szerint még Horváth Ágnes miniszteri ideje alatt rendelte meg az egészségügyi tárca az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársaitól az elemzést, amely az alig másfél éves közgyógyellátási rendszer tanulságait öszszegezte. E munkaanyagból kiderül: az új rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a működtetése drága, az engedélyezési folyamat bonyolult. A közgyógyellátásra fordított támogatás negyven százalékkal nőtt, s a rendszer meglehetősen igazságtalannak bizonyult. Példaként említik, hogy az elmúlt másfél évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 százalékkal csökkent a jogosultak száma, miközben a jóval gazdagabb Győr-Moson-Sopronban csak tíz százalékkal. A szerzők szerint az önkormányzatok pénzügyi lehetőségein is múlik, hogy hány ember juthat méltányosságból térítésmentesen az orvosságokhoz. Az elemzés szerint az is okot adna a változtatásra, hogy mire 55 ezer forintnyi közgyógyellátás eljut a rászorulóhoz, addig az az adófizetőknek 60 ezer forintba kerül.

A tanulmány javaslatot tett a rendszer egyszerűsítésére. Egyebek mellett a megyei egészségpénztár helyett a háziorvos állapíthatta volna meg, hogy az adott terápiában melyik a legolcsóbb és a leghatékonyabb készítmény, s az orvosokat érdekeltté tették volna a költségek féken tartásában. A tanulmány szerzői egyszerűsítenék a jogosultság megállapítását, és szűkítenék a rászorulók körét. Javaslatuk szerint a jövőben nem lehetne felírni a közgyógyellátási keret terhére azokat az orvosságokat, amelyekhez az egészségbiztosító nem ad ártámogatást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.