Túrák parkokban

Madárles és odúépítés, találkozás a túzokkal, bucka-, szekér- és kenutúra, gólya road-show. Néhány lehetőség abból a gazdag programból, amely a hazai nemzeti parkokban várja ezen a héten az odalátogatókat. Merthogy most van a Magyar Nemzeti Parkok Hete. Nem szeretem az ilyen kampányízű elnevezéseket, kismillió van belőlük, s az az érzésem, hogy már megint nem hagyják az embert magában pihenni, s egyesek halom pénzt keresnek rajtam az ilyen "cirkuszt a népnek" látványosságok alkalmával.

Ez azonban valami más. Az ökoturizmus támogatásra érdemes válfaja a szabadidő értelmes eltöltésének s nemzeti parkjaink valóban számtalan felfedezni valót rejtegetnek, amelyeket most még kedvezőbb feltételekkel lehet megtekinteni, mint a hétköznapokon.

A tíz parkot tavaly több mint egymillióan látogatták meg s mintegy húsz százalékuk kifejezetten a zöldtárca hagyományteremtő céllal indított népszerűsítő kampánya hatására választotta ezeket úti célként. Idén is kedvezményes belépőkkel csábítják a családokat a Bükkbe, a Hortobágyra, a gemenci erdőbe és a többi, természeti értékekben gazdag, csodaszép területre. Lesz barlangtúra Aggteleken és levendulafesztivál Tihanyban, látogatás a Balaton-felvidéki "kaptárköveknél", kerékpározás Szilvásváradon, séta az ipolytarnóci ősmaradványok geológiai ösvényén, kifaggatható lesz a gyógynövényekről a "bükki füvesember" és részt vehetnek az érdeklődők az őrségi pityerszeri vigasságokon.

A játékos természetvédelmi vetélkedőkkel, színes természetvédelmi és turisztikai ajánlatokkal tarkított programkínálat persze sokkal gazdagabb, ami minden tartózkodást és fanyalgást legyőz. Irány a hét végén valamelyik nemzeti park! S akinek ideje nem engedi az elszabadulást a fővárosból, annak is van ajánlat: nyílt napot tartanak a megújult sashegyi látogatóközpontban. Igen, menjünk a zöldbe!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.