Tájékoztatója után igazoltatták Budai Gyulát

Rendőrök igazoltatták szerdai fővárosi sajtótájékoztatója után Budai Gyulát. A Magosz szövetségi igazgatója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a cég vezérigazgató-helyettese Budai információi szerint 2000-ben zsebszerződést kívánt kötni egy osztrák állampolgárral.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter időközben a Fidesz szóvivőjének írásbeli kérdésére reagálva közölte: kivizsgáltatta a rendőri intézkedés jogszerűségét, és az intézkedő rendőrjárőr jogszerűen és szakszerűen végezte munkáját.

Budai Gyula sajtótájékoztatója közben rendőrök jelentek meg a helyszínen, elmondásuk szerint egy be nem jelentett demonstrációra vonatkozó bejelentés nyomán.

A sajtótájékoztatót követően a rendőrök igazoltatták Budai Gyulát, és felírták az adatait. A Magosz szövetségi igazgatója, aki többször is megkérdezte a rendőröktől, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-ből jött-e a bejelentés, közölte velük, hogy panaszt tesz az intézkedés miatt. Ezt követően a rendőrök bementek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épületébe.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a birtokukba került az a kétnyelvű - magyar és német - szerződéstervezet, amelynek jogosultja az azóta már elhunyt osztrák Hubert Kovarovsky, kötelezettje pedig Benedek Fülöp.

Az irat Budai Gyula szerint "minden kétséget kizáróan bizonyítja," hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese 2000. szeptember 18-án zsebszerződést kívánt kötni egy osztrák állampolgárral. Állítása szerint a zsebszerződés alapján több mint 16,5 hektárnyi területet akartak kivonni művelés alól, hogy ipari területté nyilváníttathassák.

Három területről van szó, mindhárom Törökszentmiklós külterületén fekvő szántó, legelő és gyepterület. Elmondta: a szerződés előfeltétele az volt, hogy Benedek Fülöp a szerződéskötés után ezeket megvásárolja, majd miután kivonták őket a művelés alól, eladja Hubert Kovarovskynak.

A Magosz szövetségi igazgatója elismerte, hogy a szerződéstervezetet nem írták alá, de véleménye szerint az abban leírtak "fedik a valóságot". Erre példaként azt hozta fel, hogy az iratban szereplő ingatlanok tulajdonjogát Benedek Fülöp megszerezte, közülük kettőt egy üzlettársától vett meg.

"Ez a szerződés ékes bizonyítéka annak, hogy Benedek Fülöp már 2002-ben kísérletet tett arra, hogy mind a földtörvényt, mind az abban biztosított elővásárlási jogot kijátssza" - mondta Budai Gyula. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesének távoznia kell a közéletből.

Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az FVM volt államtitkára reagálásában azt írta, hogy a 2004-ben elhunyt Hubert Kovarovsky kezdeményezésére többször tárgyalt a férfival magyarországi befektetései előkészítéséről, de erre vonatkozóan jogviszony nem jött létre közöttük. A vezérigazgató-helyettes szerint a hivatkozott szerződéstervezet ugyanakkor sem az akkori, sem a most hatályos jogszabályi rendelkezéseket nem sérti.

A kommüniké szerint sem Hubert Kovarovsky halála előtt, sem azt követően nem történt semmilyen konkrét jogi cselekmény a korábbi befektetési szándék megvalósítására.

Kiemelte: ő maga, vagy közeli hozzátartozói soha nem adtak el a magyar államtól vásárolt földterületet sem művelés, sem beruházás céljából. Hozzátette: az általa és közeli hozzátartozói által kötött valamennyi adásvételi szerződés törvényes volt, megfelelt mind az akkor, mind a ma hatályos jogszabályi előírásoknak.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán délután az MTI-vel közölte: kivizsgáltatta a rendőri intézkedés jogszerűségét, és az intézkedő rendőrjárőr jogszerűen és szakszerűen végezte munkáját. A tárcavezető közleményében hangsúlyozta: semmilyen rendőri beavatkozás nem történt.

Kifejtette, hogy a rendőrjárőr a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztonsági igazgatójának bejelentése alapján érkezett a helyszínre, hogy megállapítsa "az összegyűlés okát", illetve a szervező személyét, "hiszen a rendőrség alapvető feladatai közé tartozik a közrendet és közbiztonságot esetlegesen befolyásoló bejelentések ellenőrzése is".

A miniszter kitért arra, hogy a tájékoztató befejezése után a járőr a szervező ügyvédet igazoltatta, aki a helyzet tisztázása érdekében készséggel tett eleget ennek. Ez után a rendőrjárőr annak érdekében, hogy a bejelentőt is megnyugtassa, valóban bement az épületbe, és elmondta, hogy nincs szükség rendőri intézkedésre, mivel a sajtótájékoztató békés volt, és azt követően minden résztvevő elhagyta a helyszínt.

Draskovics Tibor mindezt a Fidesz szóvivőjének írásbeli kérdésére válaszolta. Szijjártó Péter előzőleg egyebek között azt tudakolta, "mi indokolta a rendőrség durva beavatkozását a Fidesz sajtótájékoztatójába".

A képviselő arra is kíváncsi volt, "milyen súlyos titkolnivalója lehet a kormánynak, ha már arra vetemedik, hogy egy korábbi államtitkárának bűncselekmény-gyanús ügyeit leleplező sajtótájékoztatót karhatalommal zavar meg". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.