Nyári egyetem a globalizáció bajairól - éjszakai bulikkal

A Védegylet ötnapos nyári egyetemet tart Horányban, ahol az aktív állampolgárság eszközeit oktatják az érdeklődőknek. A hazai és külföldi oktatók olyan megoldási lehetőségeket mutatnak be, mint a zöld kapitalizmus, a hazánkban még kevéssé ismert élelmiszer-önrendelkezés, a környezeti igazságosság, a brit „átalakuló városok” példái, vagy a szegénységben élő országok fejlesztésének igazságosabb módjai.   

Igyekeznek megvilágítani, hogy a magyar fogyasztónak mi köze az afrikai éhezőkhöz, az ázsiai árvizekhez, a kínai önkényuralmi rendszerhez, a Világkereskedelmi Szervezet döntéseihez vagy az iraki háborúhoz. És hogy mindezek hogyan függnek össze a hazai kistermelők életesélyeivel, életmódunkkal, a társadalmi kirekesztettséggel, a közszolgáltatások vagy a védett zöld területek, élhető városok jövőjével. A legfontosabb kérdés a szervezők szerint persze az, mit tehetünk és kikkel foghatunk össze, hogy társadalmaink úgymond igazságosabban és fenntarthatóbb módon működjenek.

Mivel a nyári egyetemet az önszerveződés iskolájának is szánják, elhívták az úgynevezett klímabarát települések létrehozóit; a jogellenesen lebontásra ítélt házakért, beépíteni kívánt védett területekért kardoskodó helybelieket, de ott lesznek a helyi politikai kultúra javításáért bohóckommandóval és utcaszínházzal tiltakozók illetve civil lobbisták és azok is, akik Brüsszelben egy alternatív adópolitikát szeretnének elfogadtatni. A jól sikerült összefogások és kampányok tanulságait interaktív foglalkozásokon elemzik és szituációs játékokban próbálják ki. A hazai és nyugat-európai szakértők mellett több előadó és résztvevő érkezik a közép-kelet-európai régióból, és a régen csak harmadik világként emlegetett „globális délről” is.

A július 16. és 20. között megrendezendő tábor arra az alapgondolatra épül, hogy rajtunk múlik, milyen világban élünk. Nemcsak arról van szó, hogy a siránkozás helyett bekapcsolódunk-e aktívan a döntéshozatali folyamatokba, hanem arról is, hogy vajon észrevesszük-e: a kölcsönös függőségen alapuló világban még egy hozzánk hasonlóan kis ország polgárainak is jelentős felelőssége van. Vásárlási, utazási szokásaink óhatatlanul befolyásolják messze élő népek, és az egész bolygó sorsát, mi pedig végképp nem zárkózhatunk el a kívülről jövő hatások elől.

„A klímaváltozás, az élelmiszerválság, de a jóléti állam sokat hangoztatott hanyatlása miatt is úgy tűnik, egész életmódunk, de biztosnak gondolt alapfogalmak, mint a fejlődés újragondolására is szükség van. A jelentkezőkkel együtt elemezzük a helyzetet és közösen próbálunk alternatívákat találni” - mondta Hunyadi Réka, a Védegylet munkatársa, aki a nyári egyik főszervezője.

A nyári egyetem programja a Szentendrei szigeten úgy zajlik majd, hogy a politika által is gyakran külön-külön kezelt problémákat összefüggéseikben vizsgálják – mondják a szervezők. A jólét, a klíma és az élelmiszer köré csoportosított témákat a hazai és külföldi előadók által vezetett szemináriumok, műhelymunkák, beszélgetések és filmvetítések során a gazdaság, a környezet és a társadalom nézőpontjából egyaránt elemzik.

A nyári egyetem éppúgy szól a kipróbált aktivistáknak, mint a zöldfűlűeknek, a kíváncsi egyetemistáknak, mint a dolgozó felnőtteknek, ezért június 20-ig bárki jelentkezhet a programban való részvételre. A világmegváltást esténként közös főzéssel, dobolással, tábortűzzel és jógával fogják kipihenni – ígéri Hunyadi Réka.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.