A magyar tűzszerészek maradnak Afganisztánban

A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy korábbi közlésünkkel ellentétben, a tegnapi haláleset, Kovács Gyula hadnagy hősi halála ellenére a kilencfős magyar tűzszerész kontingens marad Afganisztánban és folytatja a szolgálatot a Pul-i-Kumri tartományi újjáépitési csapatban (PRT).

A következő hónapokban bővül a magyar jelenlét, mintegy 50 fővel átvesszük a vezető nemzet szerepét a kabuli nemzetközi repülőtér irányításában, továbbá az ország déli-középső részén magyar katonákból álló, afgán katonai alakulat mellé rendelt, tanácsadó-összekötő feladatokat ellátó csoport (OMLT) kezdi meg működését és különlegesen kiképzett elitkatonákat is vezénylünk a dél-ázsiai országba, akik feltehetően az amerikaiakkal fognak szorosan együttműködni.

Magyarország jelenleg körülbelül 250 katonával vesz részt az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők kötelékében a dél-ázsiai ország törvényes kormánya támogatásában, a helyreállításban, a béke megőrzésében. Magyarország részvétele a nemzetközi békefenntartó-stabilizáló műveletekben szűkös védelmi büdzsénk ellenére kimagasló. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia után – a fegyveres erők létszámához mérten – Magyarország a harmadik legnagyobb hozzájáruló.

A katonákat biztosítják

A Honvédelmi Minisztérium minden külföldi misszióban szolgálatot teljesítő katonára biztosítást köt. Az Afganisztánban hősi halált halt magyar katona temetésének költségeit a Magyar Honvédség viseli - közölte a szaktárca médiaosztálya.

A Honvédelmi Minisztérium csoportos balesetbiztosítási szerződést köt a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonai szervezetek személyi állományára. A biztosítótársaságot közbeszerzési eljárás keretében választották ki. A biztosítási szerződés az afganisztáni misszió tagjaira vonatkozóan az általánosnál magasabb kárszolgáltatási összegeket tartalmaz. Baleseti halál esetén ötmillió forintot, baleseti eredetű száz százalékos rokkantság, illetve egészségkárosodás esetén pedig 10 millió forintot fizet a biztosító. Részleges egészségkárosodás esetén az egészségkárosodás fokának megfelelően fizet a biztosító.

A hősi halottá nyilvánított katona esetében a temetési költségeket a honvédség viseli, az elhunyt családjának temetési gyorssegély is jár. Amennyiben az elhunytnak felesége, élettársa, illetőleg gyermeke van, a feleség, élettárs részére özvegyi nyugdíj, a gyermek(ek) számára pedig árvaellátás jár.

A honvédelmi tárca honvedelem.hu című portálján olvasható cikk szerint a kedden hősi halált halt 30 éves katonát családja, édesapja, húga és menyasszonya gyászolja. Kovács Gyula menyasszonyával nyolc éve élt együtt, már az esküvőre készültek.

Kovács Gyula főtörzsőrmester, posztumusz hadnagy szakmája egyik legjobbja volt, ő tartotta a tűzszerész előadásokat és továbbképzéseket a NATO-ba belépni szándékozó békepartnerségi - PfP - országok szakembereinek. Ez volt a második afganisztáni missziója.

A cikk szerint Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka szerdán járt a katona családjánál, hogy személyesen mondjon néhány vigasztaló szót. "Hogy mit lehet ilyenkor mondani a gyászoló családnak? Nagyon nehéz. ilyenkor csak banálisnak tűnő dolgokat képes mondani az ember. Az őszinte, szívből jövő fájdalmat szavakkal kifejezni nem lehet" - mondta a parancsnok. Szerinte a tűzszerészek családtagjai nap mint szoronganak, ugyanis a szívük mélyén mindannyian a legrosszabbtól tartanak.

A tűzszerészek minden nap féltik kollégáikat, de ez az érzés nem mehet a munka rovására. Sajnos nem ez az első tragédia, de - mint mondta - minden kollégánk pontosan tudja, mivel jár a hivatása - mégis teszi a dolgát minden nap.

Itthon és külföldön egyaránt veszélyes a tűzszerész munkája: itthon azért, mert sosem lehet tudni, hogy egy-egy világháborús robbanószerkezet milyen állapotban van több évtized után. Afganisztánban pedig olykor azt sem tudja az ember, mivel is találja szemben magát legközelebb; ki, miért, milyen pusztításra készít el egy robbanószerkezetet - idézi Hajdu Gábort a honvedelem.hu hírportál.

Kovács Gyula egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét kedden, magyar idő szerint reggel hét órakor. A 30 éves tűzszerészt a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő. Az eddigi adatok szerint a tűzszerész mindent szabályosan tett, és védőruha is volt rajta. A katonát június 17-én temetik el Szeghalmon. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.