Ellenzi az uniós szankciók feloldását egy kubai ellenzéki csoport

Büntetés volna a kubai lakosságra nézve és még több emberi jogi jogsértéshez vezetne, ha végleg megszüntetné a szigetország elleni szankcióit az Európai Unió (EU) - véli egy új kubai ellenzéki csoport.


"A kubai kormány az akarja, hogy semmibe vegyék az ellenzéket, hogy folytathassa emberi jogi jogsértéseit anélkül, hogy akár egyetlen dorgálás is érkezne az Európai Unió részéről" - írták egy levélben az Átmenet Napirendje nevű csoport vezetői, Martha Beatriz Roque és Vladimiro Roca.

Bármely, az EU és Kuba kapcsolatainak normalizálására irányuló  folyamatban figyelemmel kell lenni a kubai népre - szögezték le.  "Másként büntetést jelentene az egész civil társadalomra, különösen  azokra közülünk, akik a demokráciáért harcolnak" - fogalmaztak.

Az EU-ban a jövő héten vizsgálják felül a büntetőintézkedéseket,  amelyeket 2003-ban hoztak, azután, hogy Kubában bebörtönöztek 75  ellenzékit. A szankciókat 2005-ben Spanyolország kérésére  felfüggesztették. Havanna azzal a feltétellel hajlandó a kapcsolatok  helyreállítására, hogy az unió teljes egészében megszünteti a  szankciókat.

Kubai ellenzéki tömörülések felhívták Brüsszel figyelmét arra,  hogy továbbra is több mint kétszáz politikai fogoly van Kubában,  55-en azok közé tartoznak, akiknek a letartóztatása miatt a szankciók születtek. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.