IMF: Sérülékeny, de edződik a magyar gazdaság

Hiánycsökkentés és adóreform - tömören ezt üzente a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kormánynak és az ellenzéknek, lényegében ugyanazt, amit más külföldi és hazai kutatóintézetek már régóta sürgetnek.

Opera után operett. Drámai események után oldottabb hangulat. Hiába, két év nagy idő. Az IMF és a pénzügyi tárca szakértői két esztendeje mintha Verdi Álarcosbáljából Oszkárt idézték volna, aki tudja, de nem mondja. A szokásos éves konzultációt akkor igen kényes pillanatban tartották meg, már lehetett sejteni, hogy az államháztartás hiánya a nemzeti össztermék (GDP) 11 százalékát is meghaladja, azaz súlyos megszorításokra lesz szükség, ezt tudta mindenki, de a kormány még nem mondta, így az IMF sem mondta, csak a maga véleményét hajtogatta.

Most viszont Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét juttatták az ember eszébe - új műsorhoz új férfi kell -, hiszen az IMF részéről nem Ashoka Mody vezette a delegációt, hanem James Morsink, aki kicsit vidámabb üzenettel érkezett Budapestre, mint annak idején kollégája.

Két éve a valutaalap részletekbe menő programcsomaggal hozakodott elő: csökkenteni kell a kiadások GDP-hez mért arányát, szélesíteni az adóalapot, a leginkább rászorulókra szűkíteni a szociális és jóléti programokat, eltörölni az árfolyamsávot, visszafogni a kereskedelmi banki devizahitelezést. Az IMF erőteljesen szorgalmazta továbbá az egyéni egészségügyi számlák bevezetését, a nyugdíjak inflációs korrekcióját, a nyugdíjkorhatár emelését, a 13. havi nyugdíj eltörlését az újonnan nyugdíjba vonulók esetében, a rokkantsági nyugdíj odaítélésének szigorítását, a korkedvezményes nyugdíjformák kiiktatását, a nyugdíjak megadóztatását.

Minthogy egyes javaslatok megvalósultak, másokról meg érdemi vita kezd kibontakozni, az IMF ezúttal általánosabb megállapításokat tett. A Pénzügyminisztériumban tegnap rendezett tájékoztatón Morsink először is elismeréssel nyugtázta, hogy a költségvetés hiánya látványosan csökkent, idén a GDP négy százalékára eshet vissza, jövőre pedig - ha a kormány képes tartani a konvergenciaprogramot - a 3,2 százalék is elérhető. Ez persze azt jelenti, hogy adómérséklésre nincs lehetőség, csak ha a kieső bevételeket kiadáslefaragással ellentételezik. Ha a tervezettnél több bevétel érkezik a költségvetésbe - ami az óvatos tervezés és a jobb behajtás miatt valószínűsíthető -, azt meg kell takarítani és az adósság törlesztésére kell fordítani. Ám a GDP-hez mért magas adósságszint - amely az új uniós tagok között a legnagyobb -, a külső adósság és forrásbevonás nagy mértéke és a pénzügyi rendszerben növekvő kockázatok így is sebezhetővé teszik a gazdaságot. Ha a nemzetközi pénzügyi helyzet fokozódik.

Kiadási és adóreform keretében ösztönözni lehetne a foglalkoztatás növelését: az adóalap szélesítése érdekében a munkáról a fogyasztásra és a vagyonra kellene áthelyezni a terheket és szűkíteni az adómentességek körét. Szociális téren a rászorultsági elv alkalmazását és a jogosultsági feltételek szigorítását ajánlja az IMF, továbbá az egészségügy (kórházak irányításának javítása), az oktatás (önkormányzatok együttműködése) és a nyugdíjrendszer (korhatár növelése, korai nyugdíjazás korlátozása) reformjának folytatását szorgalmazza.

A nemzetközi pénzügyi szervezet támogatja a közpénzügyi törvénytervezetet, egyetért a forint árfolyamsávjának eltörlésével, a háromszázalékos inflációs cél tartásával - amit a jelen lévő Karvalits Ferenc jegybanki alelnök is megerősített -, s elfogadna további kamatemeléseket is, miközben úgy véli, hogy a reálárfolyam az indokoltnál jobban erősödött. Kérdésünkre, hogy a két évvel ezelőtti konkrét javaslatokat miért váltották fel általánosabb és széles körben hirdetett ajánlásokkal, James Morsink azt mondta, hogy a deficit nagymérvű csökkenését méltányolják, de a jövőt illetően a lényeg ugyanaz: a munka helyett a fogyasztást és a vagyont kellene adókkal terhelni.

Kovács Álmos szakállamtitkár megjegyezte: a hitelesség helyreállításához idő kell, de a kormányzati és a nemzetközi előrejelzések mind közelebb kerülnek egymáshoz. Azért hozzátette: a külső forrásbevonás megítélésénél figyelembe kell venni, hogy abba a tőkebefektetések is beletartoznak, amelyek kedvezőek a gazdasági növekedés szempontjából, akárcsak az a tény, hogy a külső finanszírozási igény érdemben mérséklődik.

Az IMF végül sürgette a banki kockázatkezelési gyakorlat javítását és annak szigorúbb felügyeletét. Felvetésünkre, hogy a magyar nagybankok zöme külföldi óriás pénzintézetek leánya, vagyis globális hálózat része, Morsink jelezte, ezt az aggodalmukat az amerikai jelzálogpiaci válság miatt kialakult bizonytalanság közepette másutt is elmondják, s természetesen nemcsak a nemzeti felügyeletek figyelmét irányítják erre a problémára, hanem a bankok és a felügyeletek nemzetközi együttműködését, egyeztetését is ösztönzik.

Orbán: Közbizalom kell a válságkezeléshez

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap találkozott az IMF képviselőivel, és a megbeszélés után úgy fogalmazott: "programunk egyszerű és világos, újjáépítjük a közbizalmat, a megsemmisült szavahihetőséget a külföldi gazdasági szervezetek, befektetők és a magyar vállalkozások, illetve a magyar társadalmi csoportok előtt". Emlékeztetett rá: a Fidesz felkérte Szapáry Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét arra, hogy már most segítsen a pártnak a megfelelő nemzetközi támogatottság megszerzésében. Szapáry a találkozó után kifejtette: úgy érzi, a nemzetközi szervezetek megadják a szükséges támogatást, hiszen látják, hogy a Fidesz megbízható gazdaságpolitikában gondolkodik. Kérdésekre válaszolva a párt elnöke kijelentette: tekintélyes adócsökkentést akarnak végrehajtani, s erről tovább folytatják a tárgyalásokat a gazdasági élet szereplőivel. A leendő megállapodásban azonban annak is szerepelnie kell, hogy a csökkentett adót befizetik a vállalkozások. (MTI)

 

Szapáry és Orbán (szemben) az IMF képviselőivel  R
Szapáry és Orbán (szemben) az IMF képviselőivel R
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.