Az MTA elnöke megőrizné a kisiskolákat

A falvak lakosságának nagy része mérhetetlen szegénységben él, olyan mélységűben, amelyből önerőből már nem képes kitörni - jelentette ki tegnap egy budapesti konferencián Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az MTA és A falu című folyóirat által szervezett tanácskozáson az akadémia elnöke a munkahelyteremtést jelölte meg a politika legfontosabb feladatának, hogy a falvak meg tudják őrizni gazdasági életképességüket.

A lakosságnak a falvakból a városokba való áramlását meg kell állítani, ezt a kedvezőtlen folyamatot mielőbb fontos lenne megfordítani - hangsúlyozta Pálinkás József, aki szerint fontos, hogy a kistelepülések közösségei megmaradjanak és újrateremtődjenek, ezért nagyon fontos az önálló iskolák és a helyi intézmények megőrzése, még akkor is, ha a fenntartásuk rövid távon nem tűnik kifizetődőnek. Mind mondta, nem lehet megengedni, hogy a falvakból takarékossági megfontolásokból vonuljon ki az államigazgatás.

Pálinkás József Illyés Gyulát hozta példaként, mint akinek egész gondolkodásmódját meghatározta az a közösség, amelyből érkezett. "De maradt-e a mai magyar társadalomnak olyan közössége, amely képes még egy Illyés Gyulát adni?" - kérdezte végül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.