A Magyar Gárda Pátkára vonul

Videofelvétel alapján azonosították, és kedden beidézték a nyíregyházi rendőrkapitányságra a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a vasárnapi trianoni megemlékezésen összetörte egy roma férfi videokameráját. A Magyar Gárda pénteken demonstrációt szervez a Fejér megyei Pátkán, ahol a múlt héten Molotov-koktélokkal roma családokat támadtak meg.

A hét végén egymástól alig száz méterre két, előre bejelentett demonstrációt rendeztek Nyíregyházán. Az egyiket a Jobbik szervezte, s az ünnepség szónoka Vona Gábor elnök volt, aki beszédében söpredéknek és csőcseléknek nevezte azokat, akik a rendezvényük mellé ellentüntetést szerveztek. Az ellendemonstrációt a nyíregyházi Vitéz Klub és a Zsutindo Drom Roma Alapítvány tartotta.

A trianoni rendezvényt biztosító Nemzeti Őrsereg négy tagjával szólalkozott össze Pongó Ernő, a Hátrányos Helyzetű Romák Alapítvány elnöke. Lakásának ablakai arra a térre néznek, ahol a Jobbik rendezvénye zajlott. Pongó Ernő érdeklődésünkre elmondta: a lakásba felhallatszott, hogy valaki a mikrofonba azt mondja: "El kell menniük még a Kárpát-medencéből is a cigányoknak", "Szégyentelenek, hogy míg mi itt búslakodunk, tőlünk 150 méterre mulatnak", "Semmi szükségünk erre a fajra."

A roma vezető ezek hallatán döntött úgy: lemegy a térre, és felvételeket készít a rendezvényről. A megemlékezést biztosító egyenruhások azonban útját állták - állította Pongó Ernő -, egyikük kicsavarta a kezéből a kamerát, ami a földre esett és összetört. A közbelépő rendőrök megakadályozták, hogy a vita tettlegességig fajuljon. Pongó Ernő hétfőn följelentést tett a rendőrségen, s a történtekről értesítette Mohácsi Viktóriát, az SZDSZ EP-képviselőjét, aki a nyíregyházi rendőrkapitányságon megnézte a Pongó Ernő által készített videofelvételt - ennek alapján azonosították a rongálót, az őrsereg egyik tagját. Mohácsi elmondása szerint elhangzik a felvételen az, hogy "Te büdös cigány, menjél ki az országból!" Mohácsi Viktória érdeklődésünkre közölte: kezdeményezi az országos rendőr-főkapitánynál, hogy a közelmúltban történt eseteket, amikor romákat ért atrocitás - nevezetesen a pátkait és a nyíregyházit - a rendőrség vonja egy eljárás alá, és vizsgálják ezekben az ügyekben a szerinte tetten érhető rasszista indítékot.

Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a nyíregyházi üggyel kapcsolatban elmondta: kedden kihallgatták azt a 36 éves helybéli férfit, aki a megalapozott gyanú szerint vasárnap összetörte a kamerát. A gyanúsított azt vallotta, hogy ő épp a kamerás férfi támadását hárította el, eközben verhette ki a készüléket a másik ember kezéből.

Hétfőn és kedden a Fejér megyei Pátkán is járt Mohácsi Viktória, hogy segítsen a múlt héten Molotov-koktélokkal megtámadott roma családoknak. A liberális politikus azt mondta: több rendőrségi feljelentést is tesznek az elmúlt hét eseményei miatt, miután a három megtámadott családot az eset óta többször is megfenyegették. Mohácsi információi szerint a Magyar Gárda pénteken demonstrációt tart Pátkán, ezért arra kéri a rendőrséget, hogy minden eszközzel védje meg a helyi cigány családokat.

Rendőrök vizsgálják Pongó Ernő (baloldalt) kameráját vasárnap
Rendőrök vizsgálják Pongó Ernő (baloldalt) kameráját vasárnap
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.