Civilek tubesi riadólánca

A Pécshez közeli Tubesre tervezett lokátor ellenzői szerint több ezren védik majd a hegyet, ha a HM megkezdi a beruházás kivitelezését.

A parlament hétfőn módosította az országos területrendezési törvényt, s az új jogszabály a Honvédelmi Minisztériumnak lehetőséget teremt arra, hogy a kiemelt honvédelmi területeken - így a Tubesen - a helybeliek véleményét figyelmen kívül hagyva valósítson meg katonai létesítményeket.

A pécsi önkormányzat és helyi civilek bíróságon támadták meg a radar építési engedélyét, várhatóan ősszel hoz elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság. A parlament döntése azt jelenti, hogy a radart elutasító pécsiek - ha a bíróság számukra kedvezően ítél - legfeljebb időt nyerhetnek, mert a HM, új engedélyt kérve, mindenképpen megépítheti a lokátort.

A Fidesz pécsi szervezete közleményt adott ki a döntés másnapján, s ebben az MSZP városi képviselőinek érdekérvényesítő képességét a nullával egyenértékűnek minősítették. A pécsi MSZP nem kívánt reagálni a történtekre. Vicze Csilla, a radart ellenző Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője úgy véli: a megye kormánypárti képviselői nem tettek meg mindent a beruházás megakadályozásáért. A CMM szerint az új törvény sérti a települések önrendelkezési jogát, ezért a szervezet alkotmánybírósági kontrollt kér a jogszabályról, s az EU-hoz fordul jogorvoslatért.

A CMM riadóláncot működtet a Tubesen, s a mozgalom - amint a radarépítés előkészületeire utaló jelet tapasztal - riasztja szimpatizánsait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.