Toma-Bau ügy: Szekeres bízik a főtisztekben

Egyelőre nem kívánja tájékoztatni a nyilvánosságot a honvédelmi tárca a Toma-Bau Zrt. megbízásairól, az "információgyűjtés" még nem zárult le. A Magyar Nemzet időközben arról írt, hogy a cég kétszázmilliós vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Kétszázmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter házát 2003-ban felújító Toma-Bau Zrt. a Bajnai Gordon gazdasági miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség révén egy martfűi szálloda építésére - írta a Magyar Nemzet. A két tény, az öt évvel ezelőtti építkezés és a mostani pályázaton nyert pénz között nincs bizonyított összefüggés. Mindazonáltal a lap tudósítása kitért arra, hogy a Toma-Bau (százmilliós honvédségi megbízások mellett) felépítette H. Zoltán nyugállományú dandártábornok balatonkenesei üdülőjét, és beszállt ausztriai szállodaüzletébe is. Az építkezéseket egy bírósági jegyzőkönyv szerint elismerte H. Zoltán is. Ezek az építkezések önmagukban nem szabálytalanok, de kényes helyzetet teremtenek, s csak akkor védhetők, ha a cég nem épített olcsóbban, mint bármely más megrendelő esetében. Kérdés, így volt-e, illetve mindez számlákkal igazolható-e. A tábornok mindenesetre jelezte: perre készül a napilap cikke miatt.

A Toma-Bau megbízásainak ügyét a Magyar Nemzet vette napirendre az elmúlt napokban, elsősorban Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettest, volt honvédelmi minisztert támadva. Juhász lapunkkal korábban közölte: lakását védett személyként a Katonai Biztonsági Hivatallal egyeztetve újíttatta fel. Akármely céggel ezt nem tehette volna meg. A Toma-Bauval igen. Értesüléseink szerint más belső szabályok vonatkoznak az építkezésre és a felújításra. Juhász bárkivel építtethetett volna házat, de felújítás esetén legalábbis konzultálnia kellett védett személyként az arra kijelölt céggel. Juhász ezért áll bármilyen vizsgálat elé.

Szekeres Imre el is rendelte a vizsgálatot. Az ügyben Ágh Péter fideszes képviselő ugyanis írásbeli kérdést intézett a honvédelmi miniszterhez, amelyben tájékoztatást kért a Toma-Baunak a honvédelmi tárca számára végzett beruházásairól - 1998-ig visszamenőleg. A dátumon hangsúly van, mert úgy tudjuk, a kritikus, vizsgálható vállalkozások nem 2002-ben bukkantak elő.

Szekeres lapunknak mindazonáltal azt mondta: nem feltételezi, hogy bármelyik korábbi tárcavezető vagy főtiszt közpénzt használt volna fel lakása felújítására. A Népszabadság megkeresésére Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője érdemben nem kívánt válaszolni; az említett ügyekben feltett részletes kérdéseinkre mindössze annyit közölt: amint az "információgyűjtés" lezárul, tájékoztatják Ágh Pétert és a nyilvánosságot is.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól a Toma-Bau támogatását érintő kérdésünkre azt a választ kaptuk: Bajnai Gordon miniszter szerint a hivatkozott cikkben szereplő adatok alapján nincs ok vizsgálatot indítani, de ha bárki konkrét ügyben bejelentést tesz - akár ebben is -, utánajárnak. Egyelőre bejelentés nem történt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.