Fico szerint a Malina Hedvig-ügy a kormány buktatását célozta

Robert Fico szerint 2006 szeptemberében, röviddel a Malina Hedvig-ügy kirobbanása után nyilvánvalóvá vált: az esetet a kormányát nem kívánó erők arra használták fel, hogy kárt okozzanak a kabinetnek.

A szlovák miniszterelnök, kormányzásának félidejében, a belügyminisztériumban tett látogatását követő sajtótájékoztatón érintette a Nyitrán 2006 augusztusában megvert magyar egyetemista esetét. Úgy fogalmazott, hogy ha az ügyet annyiban hagyták volna, az jelentős kárt okozott volna a kormánynak.

Fico annakidején kormánybuktató törekvésekkel hozta közvetlen összefüggésbe a Nyitrán tanuló magyar egyetemista esetét. Most a SITA hírügynökség szerint azt mondta: a Malina Hedviggel kapcsolatos történéseket "nem ügynek, hanem esetnek nevezném, amelyet ki kell vizsgálni", de megengedhetetlen, hogy politikai ügyet kreáljanak belőle.

Mint mondta, tudott dolog, hogy Malina Hedvig kapcsán milyen erős nyomást gyakoroltak kormányára, s hogy "külföldről milyen nyilatkozatok hangzottak el" Szlovákia címére. Gyakorlatilag mindenki, akinek csak személyi igazolványa volt, rendre nyilatkozott és támadta a kormányt, minek nyomán "olyan helyzet állt elő, hogy reagálnunk kellett, s mindezekre mondanunk kellett valamit". Nyilatkozatának egy más helyén Fico úgy fogalmazott, hogy "az adott esetben védekeznünk kellett". Hozzátette: nincs olyan érzése, "hogy valami helytelent, valami elfogadhatatlant tettünk volna".

Malina Hedviget állítása szerint 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert az utcán magyarul beszélt. Tíz nappal azután, hogy a sértett feljelentést tett, a nyomozók azzal zárták le az ügyet, hogy az meg sem történt, az egészet csak Malina Hedvig találta ki. Később két lakossági feljelentés nyomán Malina Hedvig ellen indult máig lezáratlan nyomozás. Amennyiben vétkesnek bizonyulna, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetnék.

Robert Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, valamint Ján Packa országos rendőrfőkapitány annakidején nemzetközi sajtótájékoztatón sorakoztatta fel fel a lány igazmondását cáfolni hivatott állításaikat, s akkor hangzott el Fico szájából az is, hogy a kormányát ily módon akarják megbuktatni. Később a rendőrfőkapitány tett olyan kijelentést is, hogy a lányt nyilván megverte valaki.

2007 őszén a legfőbb ügyész, Dobroslav Trnka külön csoportot hozott létre, amely azóta is vizsgálódik az ügyben. Ennek lezárását előbb idén márciusra ígérték, újabban augusztust emlegetnek. Az ügyészségi szakasz kezdetekor a legfőbb ügyész szájából is elhangzott, hogy "a rendőrség és az ügyészség is hibázott".

Az időközben férjhez ment, sikeresen lediplomázott, és a napokban első gyermekét megszülni készülő Malina Hedvig ügyvédje a nemzetközi politikában és a sajtóban nagy visszhangot kiváltó, a magyar-szlovák kormányközi kapcsolatokat a korábbinál is kedvezőtlenebbre fordító ügyben a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult, amiért a szlovák nyomozati szervek "embertelen és megalázó módon bántak" ügyfelével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.