Recesszió szélén a balti kistigrisek

Észtország és Lettország gazdasága az idei év első negyedében már-már zsugorodott, így talán recesszióra is számítani lehet. Capital Economics a korábbinál jóval borúlátóbb fejlődést és visszaesést jósol a balti kistigriseknek. 

A balti kistigrisek gazdasága az elmúlt években túlfűtötté vált, a térségben az átlag felett növekedett hazai össztermékük. Most a jelek szerint még egy lassú landolásra sincs esélyük. Az egyik vezető nyugati nemzetközi makrogazdasági elemző központ, a Capital Economics vonta le ezen következtetéseket, megjegyezve, hogy ennél valamivel "nyugodtabb landolásra" Litvániának van esélye.

Az elemzéseket végző központ ennek alapján a jövőre nézve a korábbinál jóval borúlátóbb fejlődést, visszaesést jósol az észt és a lett gazdaságnak: utóbbinak 1,5 százalékos, Észtországnak 2,5 százalékos csökkenést erre az évre a GDP-ban. 2009-re a visszaesés megáll, de növekedésük fél százalékos lehet. Litvánia gazdaság a Capital Economics szerint még 4 százalékkal növekedhet az idén, de márciusban a központ még 6 százalékot prognosztizált.

Az infláció magas ütemet ért el mostanra a két nehéz helyzetbe került balti államban: erre az évre a Capital Economics most 11 százalékot jósol Észtországban, 17,5 százalékot Lettországban. Litvániában 12,5 százalékos inflációt valószínűsít a gazdaságelemző.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.