Nagy-Britannia az Izrael- és zsidóellenesség melegágya?

Izrael londoni nagykövete szerint Nagy-Britannia "a radikális Izrael-ellenes nézetek melegágyává" vált. Külnösen igaz ez a brit egyetemeken, ahol a gyűlölet légkörét szítják: Izraelre a gonosz szerepét osztják, miközben "féligazságokat és hazugságokat terjesztenek igazságként".

Nagy-Britannia "a radikális Izrael-ellenes nézetek melegágyává" vált az elmúlt években, és különösen az egyetemeken tenyészik a gyűlölet - írta kedden megjelent cikkében Izrael londoni nagykövete. Ron Prosor a konzervatív The Daily Telegraph kommentárrovatában azt írta, hogy Nagy-Britanniában intenzív kampány folyik Izrael törvényes létének megkérdőjelezésére, és alattomos felhívások hangzanak el az egyállami megoldásra, ami az Izrael megsemmisítését célzó mozgalom szépített neve.

Azok, akik ezt propagálják, kategorikusan tagadják Izraelnek mint liberális, demokratikus zsidó államnak a jogát a létezéshez. Nincs még egy ország a világon Izraelen kívül, amelynek folyamatosan igazolnia kell saját létjogosultságát - írta a diplomáciai életben szinte példátlanul éles hangvételű cikkében az izraeli nagykövet.

A diplomata felidézte, hogy a brit egyetemi szövetség a múlt hónapban elfogadta az izraeli tudományos közösség bojkottját célzó indítványt, ami Prosor szerint a szólásszabadság és a szabad vita demokratikus elveit aláásó, nevetséges önellentmondás. A nagykövet szerint ez a bojkottkampány már 2002 óta erősödik, és célja emberek zaklatása és megalázása pusztán nemzetiségük alapján. A brit egyetemeken a gyűlölet légkörét szítják, Izraelre a gonosz szerepét osztják, miközben "féligazságokat és hazugságokat terjesztenek igazságként".

Rendszeres a kettős mérce alkalmazása: a támadásokra adott izraeli katonai reakciókat mélységig hatoló, mikroszkopikus részletességgel ismertetik, azokról a támadásokról azonban, amelyekre Izrael válaszol, sokszor szó sem esik, a terrorakciókat, rajtaütéseket, öngyilkos robbantásos merényleteket és az izraeli állampolgárokra zúdított folyamatos rakétazáport rendre figyelmen kívül hagyják - áll a nagykövet írásában. Prosor szerint a brit átlagpolgár sajnálatos módon nincs tudatában annak, hogy amióta Gázában tavaly a Hamász vette át a hatalmat, 1400 rakéta és 1500 akna csapódott be izraeli területen. Nincs a világon olyan kormány, amely válasz nélkül eltűrne egy ilyen folyamatos támadássorozatot - írta a londoni izraeli nagykövet.

A diplomata szerint Izrael - jóllehet számos kihívással kénytelen szembenézni - a térség egyetlen működő demokráciája, és az egyetlen olyan ország a régióban, amely teljes polgári egyenlőséget és szólásszabadságot nyújt a kisebbségeknek.

Sir Jonathan Sacks, Nagy-Britannia országos főrabbija is azt mondta egy korábbi BBC-nyilatkozatában, hogy a brit egyetemeken különösen dívik az Izrael- és zsidóellenesség. A vallási vezető kijelentette: az utóbbi években 17 brit egyetemen történtek kísérletek zsidó oktatók és diákok bojkottjára vagy eltávolítására, sőt zsidó diákcsoportok elhallgattatására vagy betiltására.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.