Bécsi béke, klagenfurti botrány

Bécs - legalábbis ami a rendezést illeti - elégedett, s ez valamelyest ellensúlyozza a horvátoktól elszenvedett vereség miatti csalódottságot.

Öröm az ürömben, hogy az osztrák szurkolók felnőtt módjára viselkedtek, elkeseredettségük nem csapott át agresszióba, ahogy a horvátok boldogsága is korlátok között maradt - vagyis mindkét szurkolótábor jól vizsgázott. Bécs belvárosa egyetlen óriási jelmezbállá változott, minden elképzelhető formában és helyen feltűntek az uralkodó színek, a piros és a fehér - a horvátoknál kockás, az osztrákoknál csíkos mintázattal. Csíkos és kockás arcok, lábszárak, ruhák kavarogtak a városban a mérkőzés napján, és utána még sokáig, mintha csak sajnálták volna eltávolítani a remekműnek is beillő sminkeket, levetni az alkalomra készült trikó- és nadrágcsodákat.

Végső soron Klagenfurt is kiállta a próbát, ott sem sikerült megzavarni a tornát, a biztonságiak ugyanis jól vizsgáztak. A mérkőzés végéig (nem a stadionban és nem is a szurkolói övezetben) 140 randalírozót tartóztattak le - egyes források 200-at emlegetnek. Elsősorban németekről van szó, akik neonáci jelszavakkal provokálták a lengyeleket. A nagy kérdés: hogyan jutottak el egyáltalán Klagenfurtig? Éppen az ilyen elemek kiszűrésére állították vissza a határellenőrzést, bevonva az érintett országokbeli rendőröket, akik ismerik hazájuk notórius rendbontóit. Ráadásul a varsói lapokban a németek ellen megjelent durva támadások és karikatúrák miatt inkább lengyel huligánokra számítottak a rendfenntartók. A legtöbb letartóztatottat másnap kiengedték. A szurkolói övezetek Klagenfurtban és Bécsben megteltek: a Ringen a 70 ezer helyen több mint 80 ezren szorongtak.

Kis csalódást okozott a vadonatúj Stadion metróállomás technikai csodája, a videós utasszámlálóval kombinált beeresztő kapu. Az elv az, hogy a számláló 800-nál több utast nem enged le a peronra, ezzel védve ki a tumultust - ennyi embert képes ugyanis befogadni egy-egy szerelvény. S mivel a mérkőzések idején az U2-es metró kétpercenként közlekedik, a számítások szerint gond nélkül el lehet szállítani a stadionból kiözönlő tömeget. Csak arra nem számítottak a rendszer tervezői, hogy a peronra vezető öt lépcső közül szinte mindenki a legközelebbit rohamozza meg - ahol azután a számláló jóvoltából sor alakult ki. A következő nagy erőpróbára, a csütörtöki osztrák-lengyel, illetve a német-horvát mérkőzésre javítanak: feliratozással, hangosbemondón jobban irányítják a tömeget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.