EU-USA csúcs a vízummentesség jegyében

Az iráni atomprogram, klímaváltozás és élelmiszerhiány, az afganisztáni, illetve balkáni helyzet, valamint vízummentes utazás Amerikába elektronikus regisztrációval - egyebek mellett erről tárgyalnak ma az Európai Unió, valamint az USA diplomatái Ljubljanában.

Laura Bush vasárnap este egyedül érkezett a szlovén fővárosba Afganisztánból, férjének gépét 24 órával később várták Amerikából. George W. Bush elnök lapzártánk idején gálavacsorára volt hivatalos a csúcstalálkozó helyszínén. A menüért, ami isztriai prsuttal és spárgával kezdődött, majd kelkáposztalevélbe csomagolt bélszínnel folytatódott, és a híres szlovén rétessel, gibanicával végződött, 35 szakács felelt.

Laura Bush hétfőn "nem hivatalosan" már a szlovén fővárosban sétált. Kabulból meglepetésszerű érkezése Ljubljanába kissé összekuszálta a szlovén protokollt is, vita kerekedett ugyanis arról, vajon a köztársasági elnöknek vagy a kormányfőnek kellene-e őt fogadnia. A szlovén diplomáciának amúgy is akadt gondja bőven az EU-USA találkozóval, hiszen szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt az időpontja.

A franciák nagyon lobbiztak ugyanis azért, hogy július elseje utánra tűzzék ki a csúcsot, amikor már átveszik Szlovéniától az uniós elnökséget. Ám végül a leköszönő amerikai elnök európai búcsúkörútjához igazították a dátumot.

George Bush 20 órát marad a csúcstalálkozó helyszínén, ezalatt ki se teszi majd a lábát a Ljubljanától 35 kilométerrel északra lévő Kranj melletti Brdo 500 hektáros, szigorúan őrzött területéről, ahol a szlovén uniós elnökség központját rendezték be.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, a szlovén miniszterelnök Janez Jansa, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana vezetésével tartandó megbeszéléseken a legfontosabb világpolitikai, biztonsági és gazdasági kérdéseken túl az egyik fő téma a vízummentesen Amerikába utazó uniós polgárok kötelező online regisztrációja lesz. A tagállamok némelyike nehezítésnek tartja ugyanis a Washingtonban egy hete bejelentett változást, és ellenlépéseket fontolgat. Bush a szlovén POP TV-nek vasárnap úgy nyilatkozott erről: valójában könnyítésről van szó, az amerikai utazáshoz amúgy is szükséges nyilatkozatot előre meg lehet tenni, és ezzel az előzetes internetes utasregisztrációval még időben kiszűrhetők a vízummentes országokból érkező esetleges terroristák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.