Fuvarozói sztrájk az Ibériai-félszigeten

A Madridot, Barcelonát és más spanyol nagyvárosokat övező körgyűrűkön gyakorlatilag megbénult a gépkocsiforgalom, több kilométeres dugók alakultak ki tegnap a magas üzemanyagárak ellen tiltakozó teherautósok akciója miatt.

Csatlakoztak a szomszédos Portugália kamionosai is, akik vasárnap éjféltől zártak le járműveikkel az utakat országszerte. Míg Spanyolországban nem engedik át az útzárakon az autókat, a portugáliai utakon áthaladhatnak az autóbuszok és a személyautók is. A spanyol-francia határon, a biriatou-i, a perthus-i és a La Jonquera-i átkelőhelyeken a két ország kamionsofőrjei összehangolt akcióban hajnali 6 óra óta két oldalról akadályozzák az átjutást.

A spanyolországi benzinkutaknál hosszú sorokban várakoznak az üzemanyaghiánytól tartó autósok. Az El País híre szerint hétfő délután Katalónia 1714 benzinkútjának 40 százalékánál már elfogyott az üzemanyag, minthogy nem érkezett utánpótlás. Megrohamozták a vásárlók az élelmiszer-üzletközpontokat is, tartva attól, hogy napokig elhúzódhat a kamionosok meghatározatlan időre meghirdetett sztrájkja. A boltok szerint nincs ok hisztériára, három-négy napra elegendő a raktárkészletük.

A televíziós híradók elhagyott kamionokat mutatnak, amelyeknek betörték a szélvédőjét, a fényszóróit és kiszúrták a kerekeit, miután sofőrjük megpróbált szembeszegülni a sztrájkolókkal. A madridi kormány incidensekről számolt be a katalóniai és a baszkföldi határátkelőhelyeknél is. A franciaországi Bordeaux városában mintegy 200 teherautó szándékosan lassította a forgalmat, azt követelve a kormánytól, hogy a teherfuvarozók adómentesen literenként 0,98 eurós áron szerezhessék be a dízelolajat. Harminc kilométeres dugó alakult ki.

A spanyol sztrájkolók logisztikai központokat és kikötőket is blokád alá vettek, nyomatékot adva annak a követelésüknek, hogy a kormány állapítson meg fuvardíjminimumot. A halászok múlt heti eredménytelen brüsszeli tiltakozó akcióját követően tegnap számos spanyol kikötőből nem mentek ki a halászhajók a tengerre.

José Louis Rodríguez Zapatero kormányfő könnyített hitelfelvételi lehetőségeket ajánlott fel a fuvarozóknak, de azt mondta, hogy el kell fogadniuk a spanyol szerződéses piacot uraló kemény versenyfeltételeket. A sztrájkot a Fenadismer, a fuvarozók több mint egyharmadát, főleg önállókat tömörítő szövetség hirdette meg, amely a kormánytól a szolgáltatások minimális árának rögzítését követeli. A portugál rendőrség közlése szerint az éjjel számos kamiont megrongáltak a sztrájkolók. Portugáliában egyébként a szakszervezetek ellenében kezdték meg a sztrájkot elsősorban független fuvarozók. A megosztottságot jelzi, hogy számos sofőr viszont úgy véli, hogy a munkáltató vállalkozók saját érdekükben bujtogatnak a sztrájkra.

Görögország és Ausztria javasolja, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását tűzzék az Európai Unió következő, júniusi csúcsértekezletének napirendjére. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök munkalátogatás keretében hétfőn találkozott Alfred Gusenbauer kancellárral. A görög vendég úgy vélekedett, hogy az árak növekedése visszaveti az EU-állampolgárok életszínvonalát, kiváltképpen az alacsony jövedelmű rétegek szorulnak támogatásra. Az osztrák kancellár szerint az emberek elvárják az uniótól, hogy fellépjen az árdrágulással szemben. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.