Nagy utazás Dalföldre

A teljes ismeretlenségbe utazott Claar ter Horst, a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola zongoratanára, amikor két évvel ezelőtt nekifogott a kelet-európai országok dalkincseinek feltérképezéséhez.

Az interneten rengeteg információt begyűjtött az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tíz új tagállam dalrepertoárjáról, de igazából a helyszíneken döbbent rá: a zeneszerzők által feldolgozott népdalokból és megzenésített költeményekből milyen értékes anyagot sikerült összeszednie.

- Bárhova mentem a Baltikumtól Budapestig, Varsótól Szófiáig, a "Nagy Dalföldön" mindenütt sok kapcsolatot sikerült teremtenem, 48 óra leforgása alatt pedig félméteres kottaanyagot gyűjtöttem be - mesélte a lassan egy évtizede Berlinben élő Ter Horst.

A holland származású zongoraművész gyűjtőmunkáját azzal indokolta, hogy szeretné a berlini, a német és általában a nyugat-európai publikummal megismertetni a kelet-európai térség dalkultúráját. - Mi, hollandok igen büszkék vagyunk a festőinkre, a zenei hagyományainkat azonban kevésbé ismerjük. Keleten más a helyzet, ott sokkal szélesebb a kulturális ismeretanyag - fejtegette, hozzátéve: munkájához a térség államainak berlini kulturális intézetei mellett alapítványoktól és Berlin tartománytól is kapott támogatást.

Ter Horst elragadtatva idézte fel, hogy Lettországban olyan dalfesztiválon járt, ahol negyvenezer ember énekelt. A magyar, a román és a bolgár dalokban a táncritmust idéző alapokra figyelt fel, a lengyeleknél a romantika iránti vonzódás tűnt fel neki. Az összegyűjtött dalanyagból kisebb németországi turnét szervezett, amelyen a Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola ének és hangszer szakos növendékei, valamint kelet-európai vendégdiákok, a többi között fiatal magyar tehetségek is fellépnek.

A Bartók-, Kodály-, Kurtág-, Ligeti-dalok betanításában Csengery Adrienne-nel együtt sokat segített Várady Júlia. A magyar származású neves német szoprán - a világhírű bariton, Dietrich Fischer-Dieskau felesége - jó pár éve tanít a Hanns Eisleren. Az egykori Kelet-Berlinben lévő zeneművészeti főiskola rögtön a falomlás után megkereste a nagyváradi születésű énekesnőt, aki lapunknak elmondta: szívesen mondott igent, mert úgy érezte, Kelet-Közép-Európából származóként kötelessége segíteni a Hanns Eisler integrációját. - Claarral és a növendékekkel együtt dolgozni egyfajta utazás volt vissza a gyerekkoromba. S persze a véremben van a magyar, az erdélyi és a román dalkultúra is - mondta. Arra a kérdésre, hogy milyen közös vonást lát a kelet-európai dalok között, Várady a szív szóval felelt. A magyar sajátosságot pedig három szóval jellemezte. A "még nagyobb szívvel".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.