Tinitömeg, felnőttbéke

A szellemi élet minden színárnyalata békésen megfért egymás mellett az idei könyvhét standjainál - emelte ki a tegnap zárult eseményről szólva a rendező könyves egyesülés igazgatója, Zentai Péter László. Jövőre évfordulós ünnep következik, különleges programokkal.

Az izgatott hazai közélet ellenére most nem voltak politikai színezetű, demonstratív dedikálások, nem értek politikust vagy közírót inzultusok, mint néhányszor az elmúlt években. Az ország és a magyar kultúra a legjobb arcát mutatta a Vörösmarty téren - jegyezte meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója, Zentai Péter László. Jóllehet kultikus sokadalom sem támadt - tehetjük hozzá, hacsak az Ulpius Ház Amerikából érkezett szerzője, Cecily von Ziegesar dedikációját nem említjük, amelyre tolongtak a Bad Girl-kötetek tizenéves rajongói.

Zentai nem ért egyet azokkal a kritikai észrevételekkel, amelyek szerint elhalványul a könyvhét jelentősége, mert a kiadók már inkább az áprilisi könyvfesztiválra összpontosítanak. Igaz például, hogy a Magvető áprilisban indította el Esterházy könyvét, a Semmi művészet címűt - amely most is jól fogyott -, de a könyvhéten vezette be Závada Pál új regényét, az Idegen testünket, és szép siket ért el vele. Éppenséggel rekordszámú új könyv került a standokra, és az esős idő ellenére vásárló is akadt szép számmal.

A kiadók véleménye persze megoszlik, van, aki rosszabbnak, van, aki jobbnak látja az idei könyvvásárt a tavalyinál. Az előbbi véleményt például a hangoskönyvesek standjánál hallottam, az utóbbit egyebek között a norannál. Ez a kiadó kimagasló sikert ért el Sárközi Mátyás két munkájával, a Molnár Ferenc öt szerelméről szóló Liliom öt asszonya és az angliai magyar emigránsok életét földolgozó Micsoda életek cíművel. Mintegy 200-200 kötetet adtak el ezekből (30-50 kötet már jó eredménynek számít). Sikeres volt Konrád György új regénye, az Inga is.

Számos gyerekkönyv lett népszerű. Csak példaként: a Lázár Ervin-életművet gondozó Osirisnél kapkodták A kalapba zárt lány című mesekönyvújdonságot Pittmann Zsófi rajzaival. A Móránál G. Szabó Judit új pöttyöse, a Különös sziget, Zelk Zoltán tréfás meséi (Szavaseigaz Marci) vagy Molnár Ferenc kortársa, Pásztor Árpád klasszikus ifjúsági regénye, A múzeumkerti fiúk (A Pál utcai fiúk ihletője) a sláger.

Egyértelmű sikert aratott Döbrentei Kornél gyűjteményes verskötete a Püskinél. Az Ulpius Ház idei könyvhetét az említetten kívül Bächer Iván Intőkönyve (részben lapunkban megjelent írásokkal), Fejős Éva Bangkok, tranzit és Gerlóczy Márton A Szabadok Testvérisége című kötete fémjelezte. Az Alexandra jelentős érdeklődést keltett Kepes András-Polgár Judit Matt a férfiaknak című könyvével. A Jelenkor Schein Gábor verses elbeszélésével (Bolondok tornya) és Polcz Alaine két kötetével jeleskedett. A Scolarnál Bán Zoltán András három hosszabb elbeszélést tartalmazó Hölgyszonátája és egy szépen illusztrált kötet, a mentális-spirituális egységet kereső Forrás című, Puzsér Árpád és Magyar Dávid munkája vitte el a pálmát. A Corvinánál szép sikert könyvelhet el Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián a pártállami politikai rendőrség működéséről szóló Elhallgatott múlt című tanulmánya. Kuriózumnak számított Soproni András Orosz kulturális szótára is. Az új hangoskönyvek közül jelentős érdeklődés övezte a Galeon kiadásában Hamvas Béla A láthatatlan történet című művét (Rátóti Zoltán előadásában), Gogol Az őrült naplója című monológját (Horváth Lajos Ottó), továbbá a Parlando Lao Ce klasszikus művének, a Tao Te Kingnek Weöres Sándor fordításában megjelent nyomtatott és Kulka János által megszólaltatott hangos változatát - közös dobozban.

Jövőre nyolcvanéves a könyvhét. A szervezők különleges programmal, például könyves vetélkedővel, 1929-es első kiadások reprintjeivel és sok meglepetéssel készülnek.

Búcsú - könyves szemmel
Búcsú - könyves szemmel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.