Túlzások nélkül

Kissé félve említem meg egy svéd tanulmány következtetését, amely alapján az egészségügyi szakemberek a skandináv államban ma már nem javasolják a teljes absztinenciát - a szoptatós anyáknak se!

Félve, mert nálunk majd egymillióan isznak, finoman szólva többet a megengedettnél, annak minden borzalmas egyéni, családi és közösségi következményeivel. Ezért félek hát, hogy a svéd példából nem mindenki vonja le a helyes következtetéseket.

De hát felnőttek vagyunk, és a svéd tudósok sem állították, hogy mától a szoptatós anyák nyakra-főre vedeljenek. Korrekt tudományos vizsgálatokkal csak annyit állapítottak meg, hogy napi két pohár sör vagy egy pohárka bor még jól tolerálható. Ennyi szeszből ugyanis olyan kevés jut az anyatejbe, illetve a csecsemő szervezetébe, hogy ott biztos nem okoz maradandó károsodást. Azaz szoptatáskor teljesen indokolatlan - az orvosok által is világszerte propagált - a teljes tiltás.

Fontos az ilyen cikkek ismertetése, mert mint mindenben, a betegségmegelőzésben is sok a felesleges túlzás. A vegetarianizmus jó dolog, de annak túlhajtott formája, különösen a kicsiknél, nemcsak felesleges, de néha kifejezetten ártalmas. Túlzás, ha a tinédzser naponta öt órán át kínozza magát, még ha érthető is, hogy bicepszével és szálkás hasizmaival igyekszik mindenáron sikereket elérni a gyengébb nem ifjú képviselőinél. Túlzás, ha valaki sohasem megy ki a napra, mint ahogy az ellenkezőjét, a feketére égést kultiválók is veszélybe kerülhetnek. És természetesen túlzás, ha valaki ősellenségnek kiáltja ki az alkoholt - már ha valóban nem viszi túlzásba a fogyasztását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.