Toroczkai Lászlót nem engedték be Kanadába

Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökét nem engedték be Kanadába - közölte hétfőn Beer Sándor torontói magyar főkonzul, hangsúlyozva, hogy az ügyről hivatalos információi nincsenek.

"Amit mi tudunk, az az, és ezt sem hivatalos forrásból, hogy Toroczkai urat a kanadai hatóságok nem engedték belépni az országba" - mondta a főkonzul, hozzátéve, hogy "minket a kanadai hatóságok erről hivatalosan nem értesítettek". Toroczkai László vélhetően beérkezett az országba, de nem engedték belépni és a következő járattal visszaküldték - tette hozzá.

A főkonzul kifejtette: a kanadai hatóságok nem kötelesek tájékoztatni az ország képviseletét, ha valakit nem léptetnek be az országba, mivel az illető nem kerül be az adott ország konzuli kerületébe, jelen esetben Ontario tartományba. Hozzátette, hogy a kanadai hatóságok szigorúan veszik a személyes adatok védelmét, és ezen túlmenően csak az ügyfél hozzájárulásával közölnek bármiféle információt.

Beer Sándor azt mondta, neki nincs értesülése arról, miért nem engedték be Toroczkait, és milyen okból kellett távoznia Kanadából. Mint hozzátette, "ez a kanadai hatóságok belügye".

Tájékoztatása szerint a két ország között vízummentesség van, tehát magyar állampolgárok érvényes útlevéllel az országba látogathatnak. A hatóságok azonban a határon megvizsgálják, hogy az érkező megfelel-e a beutazási feltételeknek, és a beléptetést több okból is megtagadhatják, például ha feltételezik, hogy munkát akar vállalni, vagy más a célja, mint amit megjelölt kérelmében, esetleg volt korábban elutasított vízumkérelme.

A főkonzul elmondta, hogy Toroczkai eljuttathatja a magyar külügyminisztériumhoz panaszát, amelyet továbbítanak a kanadai képviselet felé, vagy közvetlenül is megkeresheti a képviseletet. "Hozzánk nem érkezett hivatalos értesítés erről, vagy hogy bárki panaszt tett volna" - mondta.

Az ottawai magyar nagykövetség úgy tájékoztatta az MTI-t: Toroczkai útjáról előzetesen annyit tudtak, hogy lett volna egy rendezvénye Torontóban, ezzel kapcsolatban "megkeresték őket kanadaiak". Megérkezéséről és kiléptetéséről azonban nincs információja a képviseletnek.

A kanadai bevándorlási hatóság (CBSA) nem tudott érdemi információt adni az MTI-nek. Az ügyeletes tiszt közölte: a titoktartási törvényre hivatkozva azt sem tudja megerősíteni, hogy konkrétan Toroczkai Kanadába érkezett-e vagy sem.

Toroczkai Lászlót az MTI értesülése szerint az Igazságot a magyar népnek nevű mozgalom hívta meg Kanadába. A mozgalom - szórólapja szerint - "észak-amerikai magyarok tüntetését" szervezte június 7-re a torontói Budapest parkba Ébredj Magyar! címmel. A szórólap szerint a mozgalom a határok újratárgyalását követeli, jelszavai között olvasható: "Egy nemzet, egy ország, egy föld"; "Nagy Magyarországért, Édes hazánkért"; "Vesszen Trianon".

Horváth István, a Trianon-megemlékezés egyik szervezője az MTI-nek elmondta: Toroczkai a szombati rendezvényük szónoka lett volna, vasárnap pedig a torontói magyar ház vacsoráján mondott volna beszédet.

Mint mondta, képük van arról, hogy a "magyar hőst" a rendőrök elkísérik. Elmondása szerint a Toroczkai fogadására a repülőtérre kiérkezett helyi magyarokkal a kanadai hatóságok hivatalosan nem közöltek semmit, egy órányi vita után annyit mondtak: "akármeddig elvitatkozhatunk, felsőbb utasításra nem engedhetjük be, ezért ne is próbálkozzanak". Horváth István szerint - aki 25 éve él Kanadában, és, mint mondta, mindenféle magyar ügyet nem egy, hanem két szívvel támogat - a kanadaiak azért nem engedték be Toroczkai Lászlót, mert lázítónak tartják.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tájékoztatása szerint nem engedték be Kanadába a szervezet tiszteletbeli elnökét, Toroczkai Lászlót. A szervezet beszámolója szerint Toroczkai kanadai magyarok meghívására június 7-én érkezett az országba, és Torontó repülőterén három kanadai rendőr a repülőgépből való kiszálláskor rögtön őrizetbe vette. A HVIM szerint ötórás kihallgatás után "rabosították", majd választás elé állították: vagy a nemzetbiztonságra veszélyes személyként eljárást indítanak ellene, vagy önként távozik az országból. Toroczkai az utóbbit választotta - olvasható a közleményben.

(MTI)

 

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.