Gyurcsány és Orbán is számít az SZDSZ-re

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az SZDSZ közötti együttműködés mindkét párt közös érdeke. Orbán Viktor szerint viszont az SZDSZ érdeke a kormányváltás, ezért tárgyalást ajánlott Fodor Gábornak, a liberális párt új elnökének.

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele.

Orbán kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

A Fidesz elnöke azt mondta: e tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, "aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát".

Orbán Viktor úgy vélte, abban az esetben, ha az SZDSZ valóban ellenzéki pártként viselkedik a jövőben, és hozzájárul a parlament önfeloszlatásához, akkor megvan a szükséges számú szavazat hogy ez bekövetkezzen.

"Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most. Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed" - mondta a Fidesz vezetője.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben "tisztázó" tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét.

(Fodor Gábor szombaton, SZDSZ-elnökké választását követően azt mondta, tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről.)

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt.

"Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha "visszasündörögne" a koalícióba.

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy "álkisebbségi" kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni "a válság felszámolását célzó válságkormányzást".

Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

A korábban kiszivárgott beszédéből idézett adósság átütemezésről Orbán Viktor azt mondta, zárt körben és nyilvánosság előtt is ugyanaz a véleménye a magyar adósságkezelésről: szerinte az átütemezés kifejezetten reménytelennek tűnik, ezért ő maga mindig átszerkesztésről beszélt, amire polgári kormány alatt is volt példa.

Ez azt jelenti, hogy a magas kamattal felvett értékpapírokat kiváltották alacsony kamatúakra, de ez csak akkor lehetséges, ha csökken az infláció és a jegybanki alapkamat, és van bizalom a kormány iránt - jelentette ki a Fidesz elnöke. Úgy vélte, ez nem adósság átütemezés, hanem az adósságkezelésnek egy teljesen elfogadott, nem rendkívüli eszközrendszere, amire szerinte szükség lesz.Gyurcsány blogban közeledik az SZDSZ-hez

A miniszterelnök hétfői blogbejegyzésében úgy fogalmazott: partnerként tekint az SZDSZ-re, és ez akkor sem változott, ha az elmúlt időszakban megszaporodtak vitáik.


Gyurcsány Ferenc véleménye szerint van jó néhány olyan kérdés, amelyben az SZDSZ és az MSZP együttműködése jelenti a progresszív nemzeti álláspont képviseletének egyik biztosítékát. Ide sorolta a demokratikus alkotmányosság, az emberi jogok, az emberi méltóság védelmének kérdéseit. Mint fogalmazott, a patrióta, nyitott politizálás a közös alapja az MSZP és az SZDSZ politizálásának.

A magyar jobboldal jelentős részének a szélsőségek irányába nyitott, a demokratikus elveket és gyakorlatot relativizáló, a patriotizmust a nacionalizmussal nem egy esetben összekeverő álláspontjával szemben saját meggyőződésünket az SZDSZ-szel közösen és együtt lehet hatékonyan képviselni - írta blogjában a kormányfő.

A miniszterelnök bízik abban, hogy ezek a közös értékek elegendő okot adnak az SZDSZ-nek az MSZP-vel való együttműködésre.

"Nyilván kizárólag az SZDSZ dolga eldönteni, hogy az új elnök irányításával pontosan milyen szerepet kell vállalnia a magyar politikában. Nekünk, szocialistáknak azt kell szem előtt tartani, hogy a következő két év kormányzásának is elsősorban az SZDSZ-szel való együttműködésre kell alapulnia, leginkább a szabad demokraták együttműködésével teremthető meg a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, az elmúlt bő egy hónap azt bizonyította, hogy lehet kisebbségben kormányozni. Másként kell csinálni, másfajta egyeztetések szükségesek, de megoldható. "Valamennyi törvényünk - alapvetően a beterjesztett tartalommal - megkapta a szükséges támogatást. Erre számítok az ősz folyamán is. Azt gondolom, az országnak és a pártok többségének is az az érdeke, hogy folytatódjék tovább a kormányzás. Ebben számítunk az SZDSZ-re" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

A kormányfő álláspontja szerint az ország érdeke, hogy erős, szervezett liberális alternatíva mutassa meg magát a magyar politikában. "Homlokegyenest mást gondolok e tekintetben a SZDSZ jövőjéről, mint a Fidesz jó néhány politikusa, azok, akik szerint az országot az szolgálná, ha eltűnne az SZDSZ. Szerintem tévednek. Magyarországnak nem kétpárti parlamentre van szüksége, mert a dolgok nem fehérek vagy feketék, a ma is éles szembenállást csak tovább növelné egy kétpárti parlament" - fogalmazott.

Hozzátette: a különböző politikai alternatívák önálló pártban való megjelenését és megmutatását a magyar demokrácia erényének gondolja, nem pedig fogyatékosságának. Így az SZDSZ-nek sikert kívánok és bízom benne, hogy vállalja azt a felelősséget, ami ráhárul a mai kormányzás folytathatóságában, fenntarthatóságában - olvasható a miniszterelnök internetes naplójában.

(MTI)



Fodor Gábor
Fodor Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.