Kiserőművekbe fektet a gazdasági elit

Kiserőművekből álló energiaportfóliót épít ki a "hazai gazdasági élet ismert alakjait" tömörítő Alteo Zrt. A cég vezető tisztségviselője Ifj. Chikán Attila, míg az elnöke a Wallis Zrt. vezérigazgatója, Müllner Zsolt. A terveik szerint a vállalat részvényeit két-három év múlva bevezetik
a tőzsdére.

A Népszabadság információi szerint a honi gazdasági élet meghatározó szereplői állnak azon társaság mögött, amelyet a napokban vett nyilvántartásba a cégbíróság. Az Alteo Zrt. vezető tisztségviselője a Wallis Zrt. vezérigazgatója, Müllner Zsolt valamint a korábbi gazdasági miniszter fia, ifj. Chikán Attila. A papírok szerint a március második felében alapított vállalkozás főtevékenységeként a villamosenergia-termelést jelölték meg, e mellett kőolaj- és földgázkitermelést is végezhet.

Az Alteót 50 millió forint jegyzett tőkével hozták létre, amellyel azt szerették volna jelezni, hogy a vállalkozással valóban komolyan, hosszú távú terveik vannak a tulajdonosaiknak - mondta lapunknak Ifj. Chikán Attila. A céget két-három éven belül a tőzsdére is be szeretnék vezetni.

Az Alteo tulajdonosa jelenleg egy ciprusi cég, a GladRock Holdings Limited, a vezérigazgató azonban elmondta, hogy az Alteo mögött valóban a magyar gazdasági élet több ismert alakja áll. Kilétüket viszont egyelőre nem kívánta felfedni. Hozzátette: bár a vállalkozás jelenleg a Wallis Zrt. címén van bejegyezve és Müllner Zsolt igazgatósági tag, az Alteo nem egy Wallis-leánycég lesz. A közös székhely csupán azzal magyarázható, hogy Müllner Zsolt a társaság elnöki posztját tölti be. A tervek szerint hamarosan külön is költöznek.

A vállalkozás terveiről Ifj. Chikán Attila elmondta, hogy egy kiserőművekből (50 megawatt vagy az alatti) álló energiaportfóliót szeretnének kiépíteni. Ebben hagyományos és megújuló egységek is helyet kapnak. A stratégia szerint erőművek, engedélyek vásárlásáról, illetve saját fejlesztésekről egyaránt szó lehet, ami azt jelenti, hogy az építéstől sem zárkóznak el. Jelenleg már számos hagyományos és megújuló erőmű projektjén is dolgoznak, ám ezekről konkrétumokat nem kívánt elárulni a vezérigazgató. Csupán annyit jegyzett meg szűkszavúan: szomorú lenne, ha még az idén nem tudna két-három üzletről beszámolni. Megjegyezte, hogy a terveik szerint a portfólió kialakításában főleg magyar befektetésekkel számolnak, akik révén a piacon két éven belül "releváns pozíciót" szeretnének szerezni. Elképzelhető viszont, hogy a régió országaiban is körülnéznek.

Ehhez az anyagi háttér is megvan, mert bár a céget az említett 50 milliós jegyzett tőkével hozták létre, ám - ahogy a vezérigazgató fogalmazott - a befektetőkkel és a bankokkal folytatott tárgyalások alapján a következő két-három évben tervezett tízmilliárd forintos befektetéshez a szükséges forrás biztosított.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.