"Mindegy, hogy húzom vagy tolom"

- A szombati tisztújítás előtt magabiztosnak tűnt, aztán egy hajszálnyival vesztett. Milyen érzés? - Alapvetően jól érzem magam...

A kampány során nagyon sok támogatást kaptam, ami iszonyú erőt adott. A népszerűségi adatok, a párt nehézségei ellenére valóban soha korábban nem tapasztalt támogatást kaptam. Azt gondoltam, hogy ez elegendő lesz a folytatáshoz. Nem így alakult. A küldöttgyűléssel az SZDSZ lezárhatja a csalási ügyet. Az eredményt elfogadom, a választást tisztának és jogszerűnek tekintem. Szombaton lezárult a küzdelem időszaka, és következik az együttműködésé. Több alkalommal elmondtam, számomra mindegy, hogy húzom vagy tolom a pártot - változatlanul az SZDSZ érdekében fogok dolgozni.

- Az új pártelnök szerint nem lehet két csatár egy csapatban. Elképzelhetőnek tartja a frakcióvezető-váltást?

- Mindketten az együttműködés politikáját hirdettük meg, mostantól közösen küzdünk azért, hogy az SZDSZ a következő két év három választásán eredményesen szerepeljen. Teljes politikai súlyommal segítem majd az új elnököt és a vezetőséget. A frakcióban erős a támogatottságom, a legtöbbet ezért onnan tudok tenni.

- Az új elnökkel és stábjával hogyan képzeli el az együttműködést?

- Erről tárgyalni fogunk. A programom világos: önállóan erősödjön meg az SZDSZ, és ne akarjon viszszatérni a koalícióba. Érjük el az ezermilliárd forintos adócsökkentést, nagyrészt ettől tegyük függővé a költségvetés megszavazását is.
A következő hetekben arról kell megegyeznünk, hogy milyen egyéb, fontos stratégiai célokat fogalmazzon meg a párt.

- Éppen ebben a két témában a legnagyobb a különbség az ön, illetve a győztes Fodor Gábor programja között...

- Nem ismerek más stratégiát. Ez az SZDSZ hivatalos gazdaságpolitikája, ezt képviselem. A gazdasági élet szereplőivel szándékaim szerint még ebben a hónapban tárgyalóasztalhoz ülünk.

- Fodor Gábor megvalósíthatatlannak nevezte az ezermilliárdos adócsökkentést...

- Ne felejtsük el: kampányidőszakban voltunk. Az ügyvivői testület elé komplex, az adócsökkentésen is túlmutató versenyképességi stratégiát fogok előterjeszteni.

- A koalíció jövőjéről is teljesen máshogy gondolkodnak...

- Úgy érzékelem, hogy Gábor álláspontja a választást megelőző napokban megváltozott. Néhány hétnyi bizonytalanság után egységes álláspont van kialakulóban, az ügyvivői testületben sem látok szándékot a koalícióba visszatérésre. Ha mégis megjelenne ilyen szándék, szívesen érvelnék ellene.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.