"Megállíthatatlan" az esőerdőirtás Brazíliában

A brazil esőerdő pusztítása elérte az eddigi legmagasabb értéket áprilisban. A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdfelvételei alapján csupán ebben az egy hónapban 1132 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki. Ez Rio de Janeiro teljes területének felel meg.

A márciusban kipusztított 148 négyzetkilométerhez képest drámai a változás - igaz, lehetséges, hogy akkor is jóval több erdő veszett el, márciusban ugyanis az esőerdő 78 százalékát takarták el a felhők, míg áprilisban csak 53 százalékát - jelentette az INPE a Die Welt című német lap cikke szerint.

Az intézet igazgatója, Gilberto Camara egy sajtótájékoztatón felkérte a kormányt, hogy bocsásson több eszközt a rendelkezésükre, mert így fokozhatnák az adatrögzítés és a kiértékelés hatékonyságát. A jelenlegi műholdas rendszer csupán a 25 négyzetkilométernél nagyobb kiterjedésű erdőirtásokat érzékeli. Camara a műholdrendszer 2010-ig lezajló korszerűsítésének költségeit egymilliárd realra (közel százmilliárd Ft.) becsülte.

Az igazgató szerint az Amazonas térségében tízmásodpercenként tűnik el egy focipályanagyságú esőerdődarab. Áprilisban a legtöbb erdő, 794 négyzetkilométernyi, Mato Grosso államban tűnt el, ahol Blairo Maggi kormányzó diktálja a tempót - szójaföldjei érdekében állandóan szembeszáll a szövetségi kormány erdővédő erőfeszítéseivel.

Carlos Minc brazil környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy rövidesen szolgálatba lép egy ötszázfős nemzeti környezetvédelmi gárda, amely a rendőrséget fogja segíteni az illegális irtások elleni harcban.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.