Slota helyett Kubis kért bocsánatot Göncz Kingától

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szombaton bocsánatot kért magyar kolléganőjétől, Göncz Kingától, amiért a pozsonyi kormánykoalíció egyik pártját vezető Ján Slota előző nap sértő kijelentésekkel illette a magyar diplomácia vezetőjét.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott szlovák külügyi közlemény szerint "az ilyen, a szomszédos országok és hölgyek elleni kijelentéseknek nincs helye a politikában, és nem a szlovák nemzeti kultúra részét képezik".

A magyarellenes kirohanásairól hírhedt Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője pénteken "kócos asszonynak" nevezte Göncz Kingát, aki Slota szerint "többet törődhetne a külsejével."

Robert Fico kormányfő már a sértő kijelentés napján sem kívánta kommentálni Slota újabb megnyilatkozását. Elemezők emlékeztetnek: Fico a két éve közös kormányzás alatt még egyszer sem határolódott el a Szlovákiát külföldön rendszeresen lejárató Slota kijelentéseitől, noha erre sokszor lett volna oka. Legutóbb akkor, amikor koalíciós partnere épp Fico jelenlétében nevezte "holmi magyar lovasbohócnak" Szent Istvánt.

Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes azonban a SME című szlovák polgári napilap megkeresésére azt mondta: "Ugyan mit is mondhatnék az ilyen ízléstelenségre, az ilyen bunkóságra. Számomra ez felfoghatatlan, mert undorodjak is bármennyire bármilyen nőtől, mindig kötelességem úriemberként viselkedni." Caplovic elismerte, hogy Slota pártját hiba volt bevenni a koalícióba, de mint mondta: "a politikában nehéz választani". Caplovic azt is hozzátette, mennyire nem szívesen látná a kormányban a magyarokat, "élükön Durayval, vagy Csákyval", vagy mennyire nem örülne, ha a "semmirekellő és bámész Mikulás Dzurinda, vagy az ortodox, XIX. századi konzervatív vonal képviselői", a kereszténydemokraták (KDH) szakadárjai ülnének Robert Fico koalícíós partnerei, Ján Slota és Vladimír Meciar székében.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint az elhangzottakra mindenekelőtt Ficónak kellene reagálnia, mert "ez már a primitivizmus netovábbja, s Fico úr feladata, hogy ennek véget vessen". Ugyanakkor Fico szóvivője egyértelműen közölte, hogy a kormány "nem fogja kommentálni" Slota kijelentését, amelyre pénteken még a szlovák külügyminisztérium szóvivője is csak annyit mondott, hogy azt "minden józan ítélőképességű ember maga is képes kommentálni".

(MTI)

 

Ján Slota
Ján Slota
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.