NZZ: hajnalpír a magyar gazdaság láthatárán

A magyar gazdaság kilátásairól közölt cikket a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap szombati számában, címében kiemelve: hajnalpír sejlik föl a láthatáron.

Az utóbbi időben nemigen tudott kedvező hírekkel büszkélkedni a magyar gazdaság. Most azonban úgy tűnik, hogy legalább némi hajnalpír dereng a konjunkturális horizonton: öt egymást követő negyedév után ugyanis a gazdasági növekedés valamelyes felgyorsulása figyelhető meg az idei év első három hónapjában - írta a tekintélyes újság.

A pénteken közzétett gazdasági adatokat részletesen ismertetve megjegyezte, hogy noha a hazai össztermék (GDP) éves szintre kivetített 1,7 százalékos gyarapodása nem hasonlítható össze az olyan szomszédos országok bővülési ütemével, mint Szlovákia vagy Románia, mégiscsak táplálja a reményt, hogy a húsbavágó megtakarítási program után, amelyet a Gyurcsány vezette szocialista kormány azért indított, hogy kézben tartsa az államháztartást, a gazdaság túljutott a konjunkturális mélyponton.

Az azonban továbbra sem világos, vajon az év végén még ugyanaz a kormány irányítja-e az országot, mint most - vélekedett a Neue Zürcher Zeitung. A gazdasági bővülés enyhe emelkedése vajmi keveset változtat Gyurcsány miniszterelnök népszerűtlenségén, aki április vége óta kisebbségi kormány élén kénytelen ténykedni, mivel az egészségügyi reform ügyében támadt vita miatt a liberális koalícióspartner kivált a kormányból.

A lap szerint főleg saját szocialista pártján belül távolodik el egyre több politikus a miniszterelnöktől, aki a támogatások megkurtításával és az adók növelésével jelentős mértékű rosszkedvet váltott ki a lakosságból. Éppen ezért annak kockázata, hogy Gyurcsányt megfosztják hatalmától, és visszatérés következik be a populista, kiadásokat pártoló gazdaságpolitikához, továbbra is fennáll - vonta le a következtetést a svájci újság.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.