Húz az ipar és az export

Az ipar és az export húzta az első negyedévben a gazdaságot - derül ki a tegnap közzétett részletesebb növekedési és előzetes külkereskedelmi adatokból.

Az előző három negyedévinél gyorsabban, 1,7 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben. Ez tükrözi persze a szökőév hatását, annak kiszűrésével 0,9 százalékkal bővült a gazdaság - így is kissé gyorsabban, mint a tavalyi utolsó kilenc hónapjában. Elemzők úgy vélik: a kiigazítás nyomán lelassult gazdaság túljutott a mélyponton. A tegnap publikált adat érdemben nem tér el a május közepén közölt előzetestől, ám azt sok részlettel támasztja alá.

Elemzői körben nem keltett meglepetést a KSH beszámolója, amely megerősítette, amit a szakértők sejtettek: az ipar és az export maradt a húzóerő.

A KSH közlése szerint az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének dinamikus, összességében 6,9 százalékos növekedése alapozta meg. A mezőgazdaság teljesítménye az előző év alacsony szintje után 6,3 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit. Az építőiparban viszont folytatódott a visszaesés - méghozzá húsz százalékkal -, elsősorban az autópályák, autóutak építésének lassulása miatt.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 1,1 százalékkal csökkent, főként a kormányzattól származó természetbeni juttatások folytatódó visszaesése miatt, míg a háztartások fogyasztási kiadása a korábbi negyedévekben tapasztalható mérséklődés miatt 0,4 százalékkal bővült. A közösségi fogyasztás 5,2 százalékkal csökkent. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként a végső fogyasztás 1,6 százalékkal mérséklődött.

A beruházási tevékenység 5,4 százalékkal mérséklődött. A KSH szerint ez elsősorban a feldolgozóipar, a közigazgatás, a védelem, a kötelező társadalombiztosítás és az oktatás beruházásainak jelentős csökkenése miatt következett be.

Az export 14, az import pedig tíz százalékkal nőtt az első negyedévben. A KSH tegnap tette közzé az áprilisi külkereskedelmi forgalom előzetes adatait is, amelyek a trendbe illeszkednek. Az első négy hónapban a külkereskedelmi mérleg 331 millió euró aktívumot mutatott, vagyis az egyenleg az elmúlt év azonos időszakához képest 638 millió euróval javult.

Forintban az export értéke 19, az importé 15 százalékkal, euróban 15, illetve 12 százalékkal nőtt. Áprilisban - forintban - az export 27, az import 22 százalékkal bővült. Euróban számolva 23 és 18 százalékkal. A külkereskedelmi mérleg áprilisban 54 millió euró aktívumot mutatott.

A Pénzügyminisztérium szerint a statisztikai adatok azt jelzik, hogy tovább javul az egyensúly, miközben már élénkül a gazdaság; mindez pedig összhangban van a kormányzati várakozásokkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.