Még vizsgálják a Magyar Telekomot

- Ahogy az elvárható és ahogy azt az ügy gyors befejezése kívánja, a Magyar Telekom részéről teljes az együttműködés az amerikai hatóságokkal - tájékoztatták lapunkat amerikai jogi források. A vizsgálat az Egyesült Államokban azért folyik, mert a német többségi tulajdonban lévő magyar cég macedóniai leányvállalata a gyanú szerint 2004 és 2006 között 6,7 millió euró értékben hat megkérdőjelezhető, a korrupció lehetőségét felvető szerződést kötött.

A magyar és a szintén érdekelt montenegrói hatóságok bűncselekmény hiányában már lezárták a nyomozást. Macedóniában és az Egyesült Államokban azonban még tart az eljárás.

Az amerikai vizsgálatra az ad okot, hogy a Magyar Telekom részvényeit a New York-i tőzsdén is jegyzik. A vonatkozó amerikai törvények ennél sokkal kevesebbért is kiterjesztik saját hatóságaik és bíróságaik hatáskörét. Az Enron nevű csődbe ment energetikai óriáscég ügyeinek vizsgálata során például arra hivatkozva érték el három brit bankár kiadatását, hogy pénzátutalásaik a nemzetközi rendszereken - vagyis Amerikát elkerülhetetlenül érintve - történtek.

A Magyar Telekom menedzsmentjét érzékenyen érintette, hogy az áprilisi közgyűlésen kérdések merültek fel a vizsgálattal kapcsolatban. Az általánosan elismert, hogy a jelenlegi, a korábbihoz képest szinte teljesen kicserélődött menedzsment és igazgatóság gyanú fölött áll. Elfogadják a múltra vonatkozó kritikát, de meg van kötve a kezük, mert semmilyen formában nem korlátozhatják a kényes vizsgálatot. Amerikai jogi forrásaink szerint, ha a washingtoni hatóságok kezében bármilyen bizonyíték lenne, már automatikusan vádat emeltek volna. Az eljárást esetleg lezáró megegyezés valószínűleg abból indulna ki, hogy a cég a múltban nem követett el tudatos törvénytelenséget, ám a jövőre nézve vállalja, hogy szigorúbb mércét alkalmaz. Azt még ebben az esetben sem lehetne kizárni, hogy egyes személyek ellen Amerikában vádat emeljenek. - A kontaktus az amerikai hatóságokkal állandó, de a végső megoldás még messze van - vélik amerikai jogi forrásaink. A helyzetet nem segíti a Magyar Telekom német anyavállalatánál, a Deutsche Telekomnál zajló kiszivárogtatási és híváslista-ellenőrzési botrány sem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.