Gimnáziumi csiki-csuki Tatán

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés a héten feltételesen határozott a tatai Eötvös József Gimnázium új fenntartójáról. A kedélyek ennek ellenére nem nyugodtak meg: többen is a törvényességi felülvizsgálatoktól és az egyeztetésektől várnak megoldást.

A megyei közgyűlés pénzügyi nehézségekre hivatkozva eredetileg a szeged-csanádi egyházmegye által létrehozott Rudnay Sándor Nonprofit Kft.-nek akarta átadni az Eötvös gimnázium működtetési jogát. A szülők és a nevelők döntő többsége azonban a világnézeti semlegesség mellett foglalt állást. (Kiderült az is, hogy a működtetésre jelentkező egyházi kft. jogilag még nem is létezik, mert május 21-én alapították, és a cégbejegyzési eljárás nem ért véget.) A gimnázium tizenhét éve működő tehetséggondozó alapítványa is pályázott. Ez a civil szervezet rendelkezik Hiller István szakminiszter ígérvényével, hogy számíthat azokra a kiegészítő támogatásokra, amelyeket az egyházaknak s más alapítványoknak is adnak.

Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke szerint e megoldás a működési privatizációval lenne egyenértékű, ő pedig kollektív tulajdonban akarja tartani az intézményt. A jobboldali képviselők azt is szóvá tették, hogy a szervezet alapítói közt van Tatai-Tóth András MSZP-s parlamenti képviselő, ezért összeférhetetlen, hogy ők működtessék a gimnáziumot.

- Tizenhét éve, a gimnázium pedagógusaként 28 kollégámmal adtunk pénzt az alapítvány létrejöttéhez - mondta érdeklődésünkre Tatai-Tóth András, aki hozzátette: 2001 óta nem is vesz részt az alapítvány munkájában. (Tatai-Tóth hivatalos életrajza szerint ma is az Eötvös gimnázium dolgozója, 1993 óta ott igazgató, jelenleg fizetés nélküli szabadságon. Ugyancsak életrajza szerint kuratóriumi tagja a Tatai Eötvös József Tehetséggondozó Alapítványnak, és vezetője az MSZP országos oktatási munkabizottságának. - A szerk.)

A megyei önkormányzat végül a tatai közgyűlés tulajdonában lévő Városkapu Zrt.-nek adta a fenntartási jogokat, de ez csak akkor lép hatályba, ha a miniszter megállapodást köt velük a kiegészítő normatíva folyósítására. Tatai-Tóth András szerint arra eddig még nem volt példa, hogy önkormányzati tulajdonú cégnek iskolafenntartásra juttat kiegészítő normatívát a szaktárca. A minisztérium államtitkára a képviselőnek írt levelében ezt most sem tartotta valószínűnek. Tatai-Tóth tegnap azt közölte: a pénzügyminiszterhez intézett kérdést arról, hogy ha Hiller István az eddigi gyakorlattól eltérően kivételt tenne, és megállapodást kötne egy önkormányzati társasággal, akkor ezt a dokumentumot ellenjegyezné-e. A pénzügyminiszter jóváhagyása nélkül ugyanis az oktatási miniszter esetleges megállapodása érvénytelen.

Kerti Katalin, a megyei közgyűlés SZDSZ-es tagja a közigazgatási hivatalhoz fordult, mert a Városkapu Zrt. ajánlattételét jogellenesnek tartja, arról ugyanis szerinte előzetesen nem foglalt állást a tulajdonos tatai önkormányzat. A közigazgatási hivataltól kér állásfoglalást Völner Pál is. A gimnázium iskolaszéke pedig az oktatási jogok biztosához akar fordulni.

Egyelőre bizonytalan, hogy a Városkapu lesz-e a gimnázium működtetője, ám a pedagógusok már levelet kaptak a Városkaputól: tizenöt napon belül el kell dönteniük, hogy föladják-e közalkalmazotti jogviszonyukat - tudtuk meg Katona Mártától, a középiskola igazgatójától.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.