Megemlékezések Trianonról országszerte

A trianoni békeszerződés aláírásának 88. évfordulója alkalmából több rendezvényt tartottak a napokban országszerte. Sümegen Trianon-emlékmű alapkövét tették le, Dunavarsányban emlékparkot avattak, a fővárosban pedig felvonulást szerveztek.

Az évforduló napján, szerdán Dunavarsányban, a Trianon Emlékpark avatási ünnepségén Tőkés László, királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a trianoni békediktátum jobbára ma is tabunak számít a politikai közbeszédben.

Úgy fogalmazott: manapság is lényegében egyfajta belső Trianon gyengíti a nemzetet, öncsonkítás folyik, a felejtés, a térvesztés, a demográfiai hullámvölgy jellemzi a valóságot.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Sümegen, a Trianon-emlékmű alapkövének letételekor azt mondta: Trianon üzenete számunkra az, hogy megalázhatnak minket, de meg nem törhetnek.

"Trianon a nemzeti együvé tartozás ünnepe. (...) Ha összefogunk, ha összetartozunk és ha erős Magyarországot, erős jövőt akarunk építeni, akkor Trianont fejben tartva és a nemzeti együvé tartozásra, a nemzeti akaraterőre építve újra tudjuk építeni ezt az országot" - hangoztatta a politikus.

Wass Albert erdélyi író tiszteletére szerdán emlékművet avattak Alsózsolcán. Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat elnöke a rendezvényen azt mondta: a trianoni diktátumot az országra kényszerítő nemzetek a mai napig nem adták meg az elégtételt Magyarországnak.

A MIÉP - ugyancsak szerdán - a XII. kerületi Turul-szobornál tartott megemlékezést, hangsúlyozva: "A Turul az egész főváros és az egész ország jelképes alkotása lett".

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által meghirdetett pénteki, budapesti felvonulás az 56-osok teréről indult, több mint ezer demonstráló részvételével. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg először a francia, majd a szerb és az amerikai nagykövetség épülete elé vonult. A szónokok azt hangsúlyozták: nem lehet belenyugodni a 88 évvel ezelőtti "magyarellenes ítéletbe".

A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai és Magyarország képviselői Franciaországban. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 millióról 7,6 millióra csökkent.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.