A közszolgálati médiasztárok milliói

A BBC milliós fizetésért alkalmaz népszerű műsorvezetőket. A kuratórium szerint a sztárgázsi indokolt, mert a nézettségi versenyben csak így vehetik fel a harcot a kereskedelmi adókkal.

„A BBC kuratóriuma által készített jelentés szerint a BBC alkalmazottak fizetése arányos, mert összhangban van a piaci árakkal” – olvassuk a Telegraph szerkesztőségi cikkét.

Amikor kiszivárgott, milyen horribilis fizetéseket kapnak a brit közszolgálati adó sztárjai, kirobbant a botrány. A pletykák szerint Jonathan Ross műsorvezető hároméves, évi 6 millió fontos (1,9 milliárd forint) juttatásról írt alá szerződést.

A néhány napja elkészült kuratóriumi jelentés megállapítja, hogy a nézettségért folyó kiélezett versenyben a BBC csak akkor tarthat lépést a kereskedelmi adókkal, ha médiasztárokat alkalmaz. Márpedig a kapós bemondók és műsorvezetők csak csillagászati gázsi ellenében szerződtethetők. Vagyis néhány médiasztár kiemelkedő fizetése nem jelenti, hogy a közszolgálati adó herdálja az adófizetők pénzét.

A Telegraph szerint a kuratórium vizsgálata éppen csak a legfontosabb kérdést nem vizsgálta. Azt ugyanis, hogy a BBC-nek vajon tényleg versenyre kell-e kelnie a kereskedelmi csatornákkal. Ha nem csak a nagyobb nézettség lenne a cél, akkor nem kellene milliókat költeni médiasztárok alkalmazására, és több maradna a közszolgálati feladatok ellátására. Egyebek között a BBC internetes oldalának fejlesztésére. (A BBC portáljára évente 140 millió fontot fordítanak, míg az 50 legmagasabb fizetésű alkalmazott összesen 204 millió fontba kerül.)

A Telegraph nem mulasztja el szóvá tenni, hogy a jelentés arra sem tér ki, mennyit is kapnak a legtöbbet kereső BBC-sztárok, és hogy pontosak-e a milliós fizetésekkel kapcsolatos pletykák.

„A BBC elvárja a parlamenti képviselőktől, hogy számoljanak el a fizetésükkel és a kiadásaikkal, saját ügyeivel kapcsolatban azonban mélyen hallgat.”

Jonathan Ross Gordon Ramsay főző-műsorában

A BBC2 rádió műsorvezetője
A BBC2 rádió műsorvezetője
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.