Még mindig világelsők vagyunk tüdőrákban

Évente kilencezer új tüdőrákos beteget regisztrálnak az országban, így minden esztendőben nyolcezren halnak meg a betegségben. Az utóbbi években stagnált ugyan a megbetegedések száma, ám még mindig világelsők vagyunk.

A férfi betegek aránya csökken, a nőké viszont növekszik. Így ma tüdőrákban több nő hal meg, mint mellrákban - mondta Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfőorvos Balatonfüreden, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 55. nagygyűlésének sajtótájékoztatóján. A tüdőgyógyász rámutatott arra is, hogy az emberek mintegy harmada (34-35 százaléka) dohányzik, még elszomorítóbb azonban, hogy a 16-20 éveseknél ez az arány 46-47 százalék. A főorvos emlékeztetett arra, hogy előkészítés alatt áll egy olyan jogszabály-tervezet, amely a zárttéri dohányzás teljes  megtiltását rendelné el.

Kovács Gábor kitért arra, hogy Magyarországon a tbc-s megbetegedések száma évről évre csökken, de tavaly például 1.700 új beteget fedeztek fel. A helyzet biztonságos - jelentette ki, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos csoportokra fokozottan figyelni kell. Ilyenek a hajléktalanok, akiknek a körében magas a tébécések aránya, s fontos a külföldről bevándorlók szűrése is. Ennek alapján szorgalmazzák a  a tüdőszűrések gyakorlatának megújítását, és a jövőben nem a hagyományos lakossági szűrésekre, hanem az úgynevezett rizikócsoportokra kell majd koncentrálni. Lényegében a negyven évesnél idősebb dohányosokról lenne szó - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a törvény módosításáról már tárcaközi egyeztetések zajlanak.

Az országos szakfőorvos közlése szerint egyértelmű tény, hogy a tüdőszűrések száma az elmúlt 20 évben feltűnően csökkent, például tavaly már csak kétmillió ember ment el szűrésekre. Azt is tudni kell ugyanakkor, hogy már csak három területen kötelező a tüdőszűrés: Budapesten, illetve Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár megyében - tette hozzá. A lényegesen kevesebb szűrés okán azonban nem szűnnek meg a megyei tüdőszűrő állomások, tüdőgondozók, hanem átalakulnak úgynevezett komplex prevenciós központokká. Nem kizárt ugyanakkor, hogy bizonyos létszámbeli leépítés lesz - jegyezte meg. Véleménye szerint a profil-átalakítást 2-3 év alatt végre lehet hajtani.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.