A kormány megszüntette a Magyar Vasúti Hivatalt

Rapid módon zárta le a működésével sok vihart kavaró Magyar Vasúti Hivatal történetét a kormány, amely egyszerűen megszüntette a hatóságot, és felmentette vezetőjét, Antal Dánielt.

Még a Magyar Vasúti Hivatal vezetőjét is vártalanul érte a kormány döntése, miszerint rendelettel megszünteti a 2006. január elsején létrehozott szervezetet, és felmenti annak hat évre kinevezett elnökét, Antal Dánielt. 

A hivatal honlapján közzétett döntés értelmében július elsejétől a szervezet jogutódja a műszaki, biztonsági kérdésekkel foglalkozó Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

A közlekedési tárca azzal indokolta a lépést, hogy a vasúti közlekedés területén hatósági feladatokat ellátó két közigazgatási szervezet összevonásával befejeződik a valamennyi közlekedési alágazatot érintő hatósági tevékenységek integrálása. Az NKH a korábban önálló hatóságok - légügyi hatóságok, Közlekedési Főfelügyelet, Központi Közlekedési Felügyelet, megyei közlekedési felügyeletek, Polgári Légiközlekedési Hatóság és a Katonai Légügyi Hivatal - egyesítésével létrehozott egységes közlekedési hatóság. A beolvadást követően az NKH, mint egységes vasúthatóság ellátja a vasúti igazgatási hatósági tevékenységet és a közlekedési hatósági feladatokat is.

A vasúti piac történéseit figyelemmel kísérők azonban azt is tudhatják, hogy a még Csillag István SZDSZ-es közlekedési miniszter által "kitalált" Antal Dániel szinte a kezdetektől szálka volt az éppen aktuális MÁV-vezetők szemében, és miután a minisztérium irányítása az MSZP kezébe került, alighanem a kormányban már senki sem hullat könnyeket a vasúti hivatalért és annak elnökéért.

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.