Elfogadták az élelmiszerválságról folyó FAO-tanácskozás záróközleményét

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagállamai kötelezettséget vállalnak, hogy 2015-re a mostani élelmiszerválság ellenére felére csökkentik az éhezők számát a világon - egyebek között ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a szervezet római találkozóján fogadtak el csütörtök este.

A FAO főigazgatója, Jacques Diouf kedden még azt jelentette ki, hogy a jelenlegi tendenciák mellett ezt a célt 2015 helyett csak 2150-re lehet majd teljesíteni.

A tárgyalásokhoz közel álló forrás szerint a zárónyilatkozat azt is leszögezi, hogy az élelmiszert nem szabad politikai nyomásgyakorlási módszerként alkalmazni.

Bár a hosszas egyeztetések után elfogadott nyilatkozat teljes tartalmát csak ezt követően hozzák majd nyilvánosságra, a tanácskozás több résztvevője a létrejött egyezséget eleve túl kompromisszumosnak, "minimális szövegnek" minősítette. Franco Frattini olasz külügyminiszter például azt mondta, hogy a zárónyilatkozat "a várakozásokhoz képest kiábrándító".

Jacques Diouf bejelentette, hogy a római találkozón több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás született az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére. A világban mintegy 850 millió ember szenved alultápláltságban, s a jelenlegi élelmiszerválság további 100 milliót veszélyeztet.

A FAO-tanácskozás résztvevői sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy folytassa erőfeszítéseit az agrártermékek nemzetközi kereskedelmének liberalizálására, méghozzá a kereskedelmet korlátozó akadályok csökkentésével, s a piac torzulását okozó politikák megváltoztatásával. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egyébként a tanácskozás első napján, kedden maga is bírálta a "más országokat elszegényítő" kereskedelmi politikákat.

A bioüzemanyagok kényes kérdésében (sokan ugyanis ezen üzemanyagtípus növekvő felhasználását mondják a jelenlegi élelmiszerválság egyik okának) a FAO-tanácskozás óvatosan foglalt állást, s mindössze a kérdés további, behatóbb tanulmányozását kérte. A génmódosított termékek felhasználásának szintén sok vitát kiváltó kérdése pedig be sem került a zárónyilatkozatba.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.