Polgárőrök a pátkai merénylők?

Előzetes letartóztatásba helyeztek három pátkai polgárőrt. Ők a rendőrség gyanúja szerint keddre virradóra Molotov-koktélokat dobtak három roma család házára. A falubeliek szerint a polgárőrök ártatlanok, ezért petícióval fordultak a megyei rendőrfőkapitányhoz.

Jelenleg csak egy dolog biztos: kedden hajnalban valakik Molotov-koktélokat dobtak a Fejér megyei Pátkán az Árpád utca végén lévő három házra, amelyben roma családok élnek. Az egyik palack a házfalon csattant, a másik egy redőnyt rongált meg, a harmadik berepült a középső ház egyik szobájába, ahol három kisgyerek aludt. A tüzet sikerült hamar eloltani, senki nem sérült meg.

- Egyértelmű, hogy a Laciék voltak: ők fenyegettek meg minket már hónapokkal ezelőtt, hogy meg fogunk sülni - mondja Lakatos László, az egyik megtámadott családból. - Az éjszaka közepén az arcukat nem láttuk, mert csuklyát húztak a fejükre, de amikor menekültek, néven szólították egymást.

A rendőrség már a támadás napján őrizetbe vett három pátkai férfit: a 37 éves M. Lászlót és 32 éves öccsét, M. Károlyt, valamint a 23 éves N. Balázst. Mindhárman tagjai a helyi polgárőrségnek. A kérdéses éjszakán is ők teljesítettek járőrszolgálatot. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre azt mondta, nemcsak a sértettek vallomása alapján gyanúsították meg őket, egyéb bizonyítékaik is vannak, de ezekről - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem akart részleteket elárulni. A Székesfehérvári Városi Bíróság elegendőnek ítélte a rendőrség által eddig beszerzett bizonyítékokat: csütörtökön több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanújával mindhárom személyt előzetes letartóztatásba helyezte.

A pátkai romákat megnyugtatta, hogy vélt támadóik átmenetileg rács mögé kerültek, a nem roma helybeliek azonban felháborodtak a gyanúsításon.

- Kizárt dolog, hogy a Laciék követték volna el - mondja a kamionsofőrként dolgozó Preininger Nándor a pátkai Barlang vendéglőben. - Szerintem provokáció történt: vagy a romák egymás közötti leszámolásáról van szó, vagy önmerénylettel akarták börtönbe juttatni a polgárőröket, akikkel állandó konfliktusaik voltak.

Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke értetlenül áll a történtek előtt. Mint mondta, a három gyanúsított hosszú évek óta tevékenykedett polgárőrként Pátkán, és eddig semmilyen probléma nem volt a munkájukkal.

Tény, hogy az elmúlt években egyre feszültebb lett a viszony az 1600 lelkes falu 160 fős cigány kisebbsége és a nem roma lakosok közt. Az általunk megkérdezett pátkaiak szerint az utóbbi időben hetente történnek kisebb lopások, betörések, amelyekről - feljelentés híján - a rendőrségnek nincs is tudomása. A helyiek biztosak benne, hogy roma fiatalok követik el ezeket a bűncselekményeket.

- Tíz-tizenöt suhancról van szó, akiktől annyira félnek az emberek, hogy senki nem akar ellenük tanúskodni - állítja egy idősebb úr a Barlang vendéglőben. - Sokuk családja az elhíresült székesfehérvári Rádió utcából költözött ki Pátkára úgy tíz éve. Viszont most nem őket támadták meg. A gyúlékony anyagokkal megdobált házakban idevalósiak, a Lakatos-família tagjai laknak, tőlük nem félnek.

A pátkaiak azt gyanítják, hogy egy másfél évvel ezelőtti eset állhat a Molotov-koktélos merénylet mögött. Az egyik megtámadott családnak a tagja ugyanis az a Lakatos János, aki még 2006-ban, ittasan és jogosítvány nélkül vezetve, elgázolt egy 16 éves helybéli lányt, aki a balesetben maradandó sérüléseket szenvedett.

- Sokan nem tudták elviselni, hogy a Jani ezért csak felfüggesztett börtönt kapott - állítja Lakatos László. - Többen is megfenyegettek minket emiatt. Na de milyen ember az, aki kisgyerekeken akar bosszút állni? Hát hívjon ki, és verekedjünk meg!

Füri Béla polgármester szerint most az a legfontosabb, hogy megnyugodjanak a kedélyek. A pátkai önkormányzat az eset után rendkívüli testületi ülést tartott, amelyen elfogadtak egy kiáltványt. A dokumentumot - amit a polgármester tegnap adott át Simon László megyei rendőrfőkapitánynak - csütörtök délutánig ötszáz pátkai lakos írta alá.

A kiáltvány lényege, hogy a falubeliek kiállnak a három polgárőr mellett, és egészen addig hisznek az ártatlanságukban, míg "megdönthetetlenül" be nem bizonyosodik az ellenkezője.

- Azt kérjük a hatóságoktól, hogy a lehető leghamarabb tisztázzák az esetet - mondja a polgármester. - Ha bebizonyosodik a polgárőreink ártatlansága, akkor követelni fogjuk a hamisan rágalmazó vádlóik szigorú megbüntetését.

"Milyen ember az, aki kisgyerekeken akar bosszút állni?"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.