Mi lesz ezer leszázalékolt dolgozóval?

Felszámolást kért önmaga ellen a pécsi központú UWITA Kht. A leszázalékolt embereket foglalkoztató - nevét angolosan, juvitának ejtő - cég 22 településen 31 üzemmel rendelkezik, s eddig ezer embernek biztosított munkát. A 11 éve alapított kht. azért kényszerül tevékenysége feladására, mert nem jut hozzá a működéséhez nélkülözhetetlen minisztériumi támogatáshoz.

Ásványi Szabolcs, a kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég tavaly 350 millió forint költségkompenzációs támogatást nyert a munkaügyi tárcától. A pályázat benyújtásának egyik feltétele volt, hogy a társaságnak a kérelem előtti két évben ne legyen munkaügyi bírsága. Utóbb egy vizsgálat kiderítette, hogy a kht.-t a munkaügyi felügyelőség kétszer megbírságolta. Az egyik bírság abból eredt, hogy a cég nagyatádi varrodájában csak úgy tudták teljesíteni a külföldi megrendelő által elvárt határidőt, ha a dolgozók az egyik napon 13, a másik napon pedig 15 óra munkát vállaltak. Bár ez önkéntes volt, a 12 óra túllépése ütközött a szabályokkal, ezért a felügyelőség egymillió forintra bírságolta a kht.-t. A cég másik telephelyén a jelenléti ív vezetése volt pontatlan, ezért a felügyelőség 300 ezer forint bírságot rótt ki.

A két bírságot a UWITA befizette, ám a támogatási tender kiírása szerint ez a két hiba kizárta volna a pályázás lehetőségét. Így a tavaly felvett pénzt a Uwita-nak vissza kell fizetnie, ráadásul - az említett bírság miatt - idén nem kaphat támogatást a minisztériumtól. A tavalyi tartozás, illetve a 2008-ban elvesztett támogatás ellehetetleníti a vállalkozást. A UWITA idén 400 millió forint saját bevételt tervezett, ehhez a cég a munkaügyi központoktól 700 millió forint bértámogatásra számíthatott, és 700 milliót remélt a munkaügyi tárca pályázata révén.

Az utóbbi támogatás híján a UWITA felszámolásra kerül, dolgozóit elbocsátják. Ásványi Szabolcs megemlítette, hogy a kht. tulajdonosa és vezetői létrehoztak egy kft.-t, amely 250 dolgozónak újra munkát kínál Baranya, Borsod és Tolna megyében. A kft. olyan tevékenységeket visz tovább, amelyek a minisztériumi támogatás nélkül is gazdaságosan folytathatók a leszázalékolt emberekkel.

Elképzelhető, hogy a rehabilitáltaknak munkát biztosító, budapesti központú ERFO Kht. is állást ajánl a UWITA elbocsátott alkalmazottainak. A 19 telephelyet fenntartó, 1700 embernek munkát adó cég vezetője, Varga László azt mondta, hogy akár több száz leszázalékolt embert is fel tudnak venni néhány héten belül. Az ERFO főképp multinacionális cégek termékeihez készít csomagolóanyagot, megrendelésállománya folyamatosan gyarapodik, így az állás nélkül maradt UWITA-alkalmazottak munkához juthatnak. Az ERFO azonban akkor tudja a UWITA volt dolgozóit fogadni, ha ehhez támogatást kap a munkaügyi tárcától. Erről Varga László tárgyalásokat kezdett a minisztériummal.

A UWITA összeomlása sokak szerint felveti a kérdést: arányos-e a kht. által elkövetett szabálytalanság a munkaügyi minisztérium retorziójával? Zentai Csaba, a tárca munkatársa elmondta, hogy nem a minisztérium szigorú, hanem a támogatási pályázat kiírását szabályozó törvény. Annak minden pontjához ragaszkodnia kell a bírálóknak, s a tárca nem gyakorolhat méltányosságot.

Felszámolást kértek önmaguk ellen
Felszámolást kértek önmaguk ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.