Bern a messzeségben

A magyar ember megáll majd az Eb ideje alatt Bernben, a vadonatúj stadion mellett, és a régire gondol. Nem valami vidáman, mégis büszkén, mert bár a hajdani Wankdorfban 3-2-es német győzelemmel zárult az 1954-es vb-döntő, az akkori NSZK-n kívül nem volt ország a föld kerekén, ahol ne azt írták-mondták volna: a világ legkiválóbb válogatott csapata mégiscsak a magyar.

A Wankdorf hetvenhat esztendeig állt, mígnem 2001. augusztus 3-án lerombolták, hogy a helyén felépítsék a Stade de Suisse-t. Ez utóbbit 2005 júliusában, egy Young Boys-Marseille Intertotó Kupa-mérkőzéssel helyezték üzembe, és a találkozó - miként az ötvennégyes meccs a mi szempontunkból - 2-3-mal zárult...

Az igazi, nagy Wankdorfot különben a magyar válogatott avatta. A stadiont - azután, hogy a vb-rendezői jog elnyerése nyomán 65 ezresre bővítették - a Young Boys-Magyarország edzőmérkőzésen próbálták ki 1954-ben. Tényleg nem volt az több laza tréningmeccsnél: honfitársaink 9-0-ra győztek a berni klubcsapat ellen. (Az alapítók azért választották az angol elnevezést, mert kétséget kizáróan ki akarták fejezni, hogy ellenlábasai a Bázelban már működő Old Boysnak.) Az eredeti stadiont 1925 októberében nyitották meg a Papiermühle Strasse 71. szám alatt, és akkor még csak 22 ezer szurkoló fért el benne. Minden mindennel összefügg: azt a találkozót a mostani Eb két társrendezője, Svájc és Ausztria válogatottja játszotta. (A házigazdák nyertek 2-0-ra.) Aztán 1939-ben már 42 ezerre növelték a befogadóképességet, majd következett a már említett "nagyítás".

Meg sok óriási meccs, köztük az 1961-es Benfica-Barcelona BEK-döntő, amely után Kocsis és Czibor, a katalán együttes két gólszerzője el sem akarta hinni, hogy ugyanúgy 3-2-es vereséggel kellett levonulnia a pályáról, mint hét évvel azelőtt... De hol vannak már azok az ezüstérmek! Magyarország együttese legutóbb harminchat esztendeje vehetett részt labdarúgó Eb-n, és az 1972-es negyedik helyezés annak idején hasonló csalódást okozott idehaza, akár a szintén abban az évben nehezen elviselt olimpiai ezüst. Hazánkfiai azóta az ötkarikás döntő közelébe sem kerültek, és az olimpiai tornára is csak egyszer jutottak ki. Joggal mondta Illovszky Rudolf, az akkori szövetségi kapitány: "Úgy hiszem, megtanuljuk még becsülni a második helyet."

Ám az nyilván meg sem fordult az élő legenda fejében, hogy a következő évtizedekben miféle pusztulás megy végbe a magyar futballban. Ami itt történt, az valaha hagymázas álmokban sem jöhetett elő... A helyzet odáig fajult, hogy előbb "csak" torzója lett a valódi magyar labdarúgásnak, majd az igazi futball - noha bajnoki és kupamérkőzéseket változatlanul rendeznek - egyenesen megszűnt.

Lerombolták, mint a Wankdorfot.

De újjáépítésnek nyoma sincs.

Volt, nincs a régi Wankdorf
Volt, nincs a régi Wankdorf
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.