Féderer Ágnes Arany Tolla

Féderer Ágnes, a Népszabadság „Adria” mellékletének alapító-szerzője az egyik díjazottja a Horvát Idegenforgalmi Közösség által alapított, évente kiosztásra kerülő nemzetközi „Arany Toll” díjnak. A 35 kitüntetett újságíró, olyan világszerte ismert és neves médiumok munkatársai, mint például a BBC, a Rai UNO, a National Geographic, a Figaro Magazine, vagy éppen a Chicago Tribune. A másik magyar díjazott: Szűcs László, az RTL Klub munkatársa.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség a Horvátországot bemutató, külföldön megjelent legjobb sajtóanyagokat - írott és elektronikus média kategóriában – díjazza az 'Arany Toll' díjjal. Mindez annak elismerése, hogy a külföldi újságírók nagyban hozzájárultak a horvát turizmus újjászületéséhez. A díjat immáron negyedik alkalommal ítélik oda a legjobbaknak, most először országonként külön egy írott és egy elektronikus kategóriában is kitüntetést  osztanak. A jelölteket a Horvát Idegenforgalmi Közösség külképviseletei terjesztik elő az adott ország azon újságírói közül, akik a legszínvonalasabb, legegyedibb anyagokat jelentették meg Horvátországról. A jelölések alapján a végleges döntést a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Horvát Újságíró Szövetség képviselőit tömörítő bizottság hozza meg. A díjakat a napokban adják át a horvátországi Opatijában.

Féderer Ágnes tizenhét év szerkesztőségi munkája során leginkább riportjaival vívta ki a szakma és az olvasók figyelmét. E műfaj kiemelkedő vezéregyéniségeként, a riportírás minden szegmensében megmutatta már magát. Tavaly májusban pedig új útra lépett.

- Nekem már nem kell télikabát - mondogatta, de senki sem vette komolyan. Csak akkor, amikor bejelentette: leköltözik az Adriára. Volt, aki irigykedve nézett utána és volt, aki szent döbbenettel állt a hír hallatán. A hírtelennek tűnő döntés azonban korántsem volt előzmény nélküli. Féderer Ágnest már hosszú évtizedekkel ezelőtt foglyul ejtette az Adria. Az évek során megtanulta a nyelvet, a kultúrát és az oly sajátos horvát mentalitást. Amikor csak tehette, pakolt és „repült” is a horvát tengerhez. Nem szimpla turistaként tette mindezt, sokkal inkább egy szerelmes lovagként: aki amikor csak teheti szerelmével tölti az idejét.

Tavaly májusban a horvátországi Splitben telepedett le és egy tengerparti kávézóból küldte híradásait, szubjektív élménybeszámolóit. Aztán a bürokrácia közbeszólt…. Ő pedig szedte a sátorfáját. Az Adriától azonban nem tudott megválni, így szlovéniai Izolába tette át a székhelyét. Ne gondoljuk, hogy a történtek miatt lankad a szerelem: Féderer Ágnes továbbra is leginkább Horvátországról ír az oly megszokott stílusban, szeretettel.

Csak egyetérteni tudunk horvát kollegáinkkal: jól döntöttek.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.