"Hírhajhászás?" - Jogunk van tudni, mit várhatunk politikusainktól

"A nyilvánosság kiterjesztése" címmel, a hazai politikai elit tagjainak "átláthatóságával" kapcsolatos problémákról adott ki állásfoglalást a Méltányosság Politikaelemző Központ. Nyugati demokráciák példái alapján megállapítják:

„John McCain szenátor, az Egyesült Államok elnökjelöltje például 1173 oldalon adta közre az egészségi állapotáról szóló orvosi dokumentumokat” - utalnak a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányban nyilvánosságra hozott információkra.
"A politikussal szembeni átláthatósági igény a következő állomásokon vezetett keresztül: először a korábbi életút megismerése volt döntő (titkosszolgálati működés, diák- és ifjúkori közéleti tevékenység.) Ezekből vezették le a jelölt identitását, megbízhatóságát, hitelességét. Aztán a gazdasági erő és befolyás ismerete következett, majd a magánéleti és szexuális szokások feltérképezése, és most eljutottunk az 'egészségügyi átláthatósághoz'."

"A Méltányosság Politikaelemző Központ felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon kialakulatlanok a politikusi vezető-szerep betöltésének előzetes feltételei, azaz a politikussá válásnak egyáltalán nem feltétele a nyilvánosságra hozott információk széles köre. Az persze tény, hogy annak idején tudni lehetett Antall József betegségéről, s az is igaz, hogy egyre jobban ismerjük politikusaink magánügyeit. Ám demokráciánk éretté válása érdekében legalább ennyire fontos lenne, hogy a magyar politikusokról ne pusztán a személyiségi jogaikat érintő kérdésekben legyünk tájékozottak, hanem korábbi politikai és gazdasági tevékenységük se legyen zsákbamacska. A politika presztízsét a média már-már erőszakos „hírhajhászása” korántsem rombolja annyira, mint a politikusok - saját, félreértelmezett magánszférájukat védő - állandó titkolózása."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.