“Édesapádat zsákban vitték el”

Szerdán folytatódott nyolc vádlottal a január óta tartó olaszliszkai per tárgyalása. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében meghallgatták az áldozat, Szögi Lajos tiszavasvári tanár középső, 16 éves lányát, aki szemtanúja volt édesapja halálának.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, a tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én agyonverték Olaszliszkán, miután előzőleg autójával elsodort egy 11 éves helybeli kislányt. A gyermek könnyebben megsérült. Az áldozat, Szögi Lajos tanúként meghallgatott középiskolás korú lánya elmondta: a tragédia napján Tiszavasváriból Vámosújfalura, nővére barátjának lakására tartottak. Ő a járművet vezető édesapja mögött ült, mellette a gyermekülésben utazott akkor hatesztendős húga is. Olaszliszkán áthaladva egy koppanásra lett figyelmes, majd apja felkiáltott: “Úristen, elém szaladt!”

Szögi Lajos ezután megállt, kikapcsolta a biztonsági övét, ám kiszállni már nem maradt ideje, mert két férfi azonnal az autónál termett. Egyikük betörte a szélvédőt, a másikuk pedig kinyitotta az ajtót, és kirángatta a járműből a kocsit vezető tanárt, aki a földre zuhant. A lány elmondása szerint apja többször megpróbált felállni, ám a fejét és testét ért rúgásoktól mindig visszazuhant az aszfaltra. Négy vagy öt támadó folyamatosan ütötte, rúgta a földön fekvő embert, de az időközben összegyűlt tömegből is kiléptek néhányan és belerúgtak a magatehetetlen tanárba. A lány vallomása szerint ő megpróbált segítséget kérni, ám egy félmeztelen fiatal férfi rákiabált: “Ha nem tetszik, a húgoddal együtt megerőszakolunk!” Ekkor megijedt, csendben maradt, egészen addig, amíg egy idősebb férfi meg nem fékezte Szögi Lajos támadóit. A tanár lánya ekkor odament édesapjához, aki véresre verve feküdt az út szélén, de még élt. A lány kérlelte apját tartson ki, megpróbál segítséget kérni. Ez végül csak úgy sikerült, hogy húgát kézen fogva a falu központja felé indultak, és sikerült megállítaniuk egy autót. A jármű vezetőjének telefonjáról tudták édesanyjukat értesíteni. Azt, hogy az apja meghalt, egy kerékpározó kislánytól tudta meg, aki azt mondta neki: “Mondok egy titkot, édesapádat zsákban vitték el”.

A bíróság azt tervezi, hogy - a család, valamint jogi képviselőjük tiltakozása ellenére - Szögi Lajos kisebbik lányát is meghallgatják az ügyben. Czibrik Attila tanácsvezető bíró a döntést azzal indokolta, hogy a gyermek elmondhat olyan információt, amely segít az ügy megoldásában, vallomása mással nem pótolható.

A bíróság meghallgatott egy szemtanút is. Az asszony korábban már tett vallomást, de állítása szerint akkor nem mondott igazat, mert félt, lelkiismerete azonban nem hagyta nyugodni. Mint elmondta, a nyolc vádlott közül négyen az ő udvarán tartózkodtak a tragédia előtt, onnan szaladtak ki az utcára, ahonnan kiabálás hallatszott. Az asszony a vádlottak közül ötöt nevezett meg, akik elmondása szerint részt vettek Szögi Lajos bántalmazásában.

A per július 2-án, helyszíni tárgyalással folytatódik Olaszliszkán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.