A legjobbak is fékeznek

A gazdaságok múlt évi nagy lendületének a fele elvész az idén a harminc ipari államot tömörítő OECD-térségben, prognosztizálta tegnap féléves jelentésében a szervezet, amely szerint a globalizáció antiinflációs hatása is a múlté, az áremelkedések immár a növekedést veszélyezteti.

 A vihar elvonulni látszik, következményei azonban súlyosak: az Egyesült Államok gazdasága alig egy százalékkal, az eurózóna bő másfél százalékkal bővülhet ebben az évben és jövőre. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – amely harminc ipari államot tömörít – tegnap Párizsban kiadott féléves jelentése visszavett a hat hónappal ezelőtti prognózisokból, mert úgy látja, hogy a pénzpiaci zűrzavar, a csökkenő ingatlan- és az emelkedő nyersanyagárak miatt a következő néhány negyedévben alacsony növekedési iramra és magas inflációs rátákra számíthatnak a tagországok. Az inflációs veszélyre nyomatékosan felhívja a figyelmet a szervezet, s leszögezi: a globalizáció antiinflációs hatása kimerült, Kína emeli exportárait, keresletével pedig növeli a nyers- és alapanyagok árát. A jegybankok a növekedést már nem tudják támogatni csökkentésekkel. Az amerikai központi banknak ezért mindaddig két százalékon kell tartania az irányadó kamatot, amíg a gazdaság vissza nem nyeri lendületét, s valamikor 2009-ben négy százalékra kell felvinnie azt. Az Európai Központi Banknak sem szabad változtatnia a négy százalékos kamaton.

Magyarországon a múlt évi gyenge növekedés után 2008-09-ben fellendülés várható az export jóvoltából, de segít, hogy mérséklődik az infláció, s ez ösztönözheti a fogyasztást. Az OECD szerint folytatni kell a közkiadások reformját, mert így mérsékelhetők az adók, s szélesíthető a jegybank mozgástere. A szervezet erre az évre két, jövőre 3,1 százalékos növekedést vetít előre, inflációban 6,3 és 3,7 százalékot – utóbbi alacsonyabb az MNB nemrég emelt előrejelzésénél. Az OECD elemzői a szlovák gazdaság növekedését az ésszerű hat százalékra várják a tavalyi 10 százalék után, s a legnagyobb kihívásnak az euró bevezetését tartják. Csehországban a reformlendület őrzése a legfontosabb feladat, illetve az oktatás fejlesztése, hogy ne keletkezzen hiány szakképzett munkaerőből. A gyors lengyel gazdasági növekedés és a bérek megugrása a költségvetés lazulásával, az infláció felpörgésével, a folyó fizetési mérleg hiányának emelkedésével járt. A varsói jegybanknak ezért érdemben felfelé kell elmozdítania a kamatot. A korai nyugdíjazás lehetőségét korlátozni kell a költségvetési kiadások visszafogására és a munkaerő kínálat bővítésére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.