Drasztikusan csökken a mobilinternet ára

A magyar szolgáltatók egyelőre nem kommentálják az ERG (az EU illetékes szabályozó hatóságainak csoportja) azon ajánlását, mely szerint az Unióban működő szolgáltatóknak drasztikusan csökkenteniük kell a roaming SMS-ek árát, ugyanakkor hamarosan konkrét lépések várhatók a roaming adatátvitel – praktikusan a mobilinternet külföldi használata – esetében, annak ellenére, hogy ezt egyelőre nem kívánja szabályozni az EU – tudta meg a Nol.

 Mint a Népszabadság megírta, a külföldről küldött SMS-ek árai valószínűleg csökkenni fognak, de vélhetően csak ősztől, tehát az idei nyaralásból még drágábban üzenhetünk haza. Az ERG ajánlását ugyanis el fogja fogadni az Európai Bizottság, ám csak a nyár derekán, ezért ősztől léphet életbe a szabályozás. Az ügy előzménye, hogy Vivianne Reding, az EU távközlési biztosa még februárban felszólította a mobilszolgáltatókat: csökkentség az adatátvitel és az SMS küldés árát, amikor az előfizetők nem a saját hálózatukat használják. “Nem lehet megsarcolni a felhasználókat csak azért, mert elhagyják az országhatárokat. Ez ellentétes az EU filozófiájával” – mondta februári, barcelonai sajtótájékoztatóján Reding asszony. Mivel a szolgáltatók érezték, hogy az irreális árkülönbség elsősorban az adatátvitel esetén jelentős – a külföldi tarifa akár tíz-tizenötszöröse is lehet a belföldinek – már tavasszal lépéseket tettek a díjak mérséklésére.

A T-Mobile az év közepétől megabájtonként két euróra, tehát körülbelül ötszáz forintra csökkenti a külföldi adatátvitel árát, ennyi pénzért ez ember – akár a mobiltelefonjáról – el tudja olvasni a híreket és meg tudja nézni a legfontosabb emailjeit. A nagyobb igényű felhasználóknak 15 euróért (kb. 3700 Ft.) ötven megabájtot ad a társaság, amely akár zeneszámok letöltésére is elég. Az ár attól függetlenül érvényes, hogy a felhasználó partner hálózatra csatlakozik-e vagy sem, a lényeg, hogy EU tagországban tartózkodjon. Az új árak még nem léptek életbe, de várható, hogy néhány héten belül bejelentik az indulást.

A Vodafone is bejelentett egy roaming-adatcsomagot, amely szerint napi 12 – 15 euróba kerül a mobil internet. A cég az átalánydíjas adatroaming havidíját 60 euróban maximalizálja és a felhasználható adatmennyiséget is megemeli 100 megabájtról 150 megabájtra havonta. Ráadásul a napidíjas mobilinternet roamingot kiterjesztik más, EU-n kívüli mobilhálózatokra is.

Szakértők az adat-árcsökkentés előkészületeivel magyarázzák, hogy kedden miért csak az SMS-árak szabályozását jelentette be az ERG. Lévén a távközlési biztos februári szavai után a szolgáltatók maguktól tettek lépéseket az internet ár csökkentésére, ezt pozitívan értékelték a hatóságok, s csak az SMS ügyében tettek lépéseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.